Ungaria anunță că nu va deporta bărbații ucraineni: „Nu vom permite să fie trimiși la moarte”

Ungaria anunță că nu va deporta bărbații ucraineni: „Nu vom permite să fie trimiși la moarte”
Imagine simbol. Sursa foto: Olesya Dovgalyuk

Ungaria se alătură statelor care au anunțat că nu vor deporta bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar. Cu un anunț în acest sens a venit vice-premierul maghiar Zsolt Semjén, transmite postul de televiziune ATV.

Potrivit lui Semjén, fiecare refugiat ucrainean care se află pe teritoriul Ungariei, indiferent de apartenența etnică, este „în siguranță și beneficiază de tot ajutorul”.

„Ungaria nu va deporta refugiații în Ucraina. Nu investigăm dacă, potrivit autorităților din Ucraina, persoana este aptă de îndeplinirea serviciului militar sau nu. Reieșind din considerentele umanități, nu vom permite să fie trimiși la moarte”, a precizat oficialul vice-premierul maghiar.

Oficialul de la Budapesta a remarcat că, în cazul maghiarilor din regiunea Transcarpatia (Ucraina), aceasta este o „datorie națională firească” a Ungariei, iar în cazul ucrainenilor - un gest umanitar și legal, „întrucât nimeni a cărui viață este în pericol nu poate fi supus extrădării”.

Ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor putea beneficia de servicii consulare în străinătate
Noua lege a mobilizării, promulgată de liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, îi va afecta și pe cetățenii ucraineni care locuiesc peste hotare. Printre cele mai importante modificări se regăsește faptul că bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor mai putea beneficia de majoritatea s…

Amintim că, începând cu data de 23 aprilie curent și până pe 18 mai, ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu mai pot beneficia de servicii consulare în străinătate. Drept urmare, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care locuiesc în afara țării nu își vor putea reînnoi pașapoartele sau obține altele noi.

Atât Estonia, cât și Germania au anunțat deja că nu intenționează să deporteze bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira.

Totuși, ministrul Afacerilor Interne din Polonia a anunțat că guvernul polonez va ține cont de decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare în decizia generală privind extinderea protecției temporare pentru ucraineni.

O poziție similară au adoptat și autoritățile din Cehia, care au precizat că nu vor acorda sprijin bărbaților ucraineni care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar.

Cehia nu va acorda sprijin ucrainenilor care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar
Cehia nu va acorda sprijin bărbaților ucraineni care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar. Precizările de rigoare au fost făcute de către ministrul de Externe de la Praga, Jan Lipavský, informează agenția Unian. „Înțeleg problema bărbaților ucraineni de vârstă militară, c…
Estonia nu va deporta bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira
Estonia nu intenționează să deporteze bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar, chiar dacă pașapoartele lor vor expira. Precizările au fost făcute de către consiliera Departamentului de politică pentru cetățenie și migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Estoniei, A…
Polonia este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar
Polonia - țară care o ferit statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar. Cu un anunț în acest sens a venit miercuri ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, notează agenția…