Estonia nu va deporta bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira

Estonia nu va deporta bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira
Imagine simbol. Sursa foto: Siim Lõvi / ERR

Estonia nu intenționează să deporteze bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar, chiar dacă pașapoartele lor vor expira. Precizările au fost făcute de către consiliera Departamentului de politică pentru cetățenie și migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Estoniei, Anneli Viks, pentru postul public ERR.

„Mobilizarea reprezintă un subiect care vizează statul și cetățenii săi. Ministerul Afacerilor Interne nu are un plan care să presupună repatrierea forțată a cetățenilor ucraineni cu reședință legală în Estonia, care au fugit din cauza războiului, inclusiv a cetățenilor ucraineni care fac parte din categoria vizată de mobilizarea ucraineană”, a declarat Vicks.

Deși Ucraina nu a solicitat în mod public niciunuia dintre partenerii săi să deporteze sau să aplice alte restricții asupra ucrainenilor care locuiesc peste hotare, Kievul a interzis recent eliberarea buletinelor și pașapoartelor pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, aflați în străinătate.

Potrivit lui Anneli Wix, refugiații ucraineni cu pașapoarte expirate nu vor fi deportați, însă vor pierde posibilitatea de a călători sau a solicita vize.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Absența unui document de călătorie valabil nu restricționează posibilitatea de a solicita sau de a prelungi un permis de ședere (inclusiv pe baza protecției temporare). Procedura actuală permite și identificarea sau confirmarea identității pe baza altor dovezi. Totuși, în lipsa unui document de călătorie valabil, cetățeanul străin nu poate solicita o viză”, a precizat oficiala de la Tallinn.

La finele lunii aprilie, aproximativ 31.000 de refugiați ucraineni dețineau un permis de ședere valabil în Estonia, acordat pe baza protecției temporare.

Anterior, și autoritățile din Germania au precizat că nu vor deporta bărbații ucraineni cu pașapoarte expirate. Totuși, ministrul Afacerilor Interne din Polonia, Marcin Kierwiński, a anunțat săptămâna trecută că guvernul polonez va ține cont de decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare în decizia generală privind extinderea protecției temporare pentru ucraineni.

Amintim că, începând cu data de 23 aprilie curent și până pe 18 mai, ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu mai pot beneficia de servicii consulare în străinătate. Drept urmare, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care locuiesc în afara țării nu își vor putea reînnoi pașapoartele sau obține altele noi.

Polonia este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar
Polonia - țară care o ferit statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar. Cu un anunț în acest sens a venit miercuri ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, notează agenția…
Ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor putea beneficia de servicii consulare în străinătate
Noua lege a mobilizării, promulgată de liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, îi va afecta și pe cetățenii ucraineni care locuiesc peste hotare. Printre cele mai importante modificări se regăsește faptul că bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor mai putea beneficia de majoritatea s…
Estonia nu va expulza ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar. Ce spune șefa Guvernului de la Tallinn
Guvernul estonian nu intenționează să expulzeze în Ucraina bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar. Șefa Guvernului de la Tallinn, Kaja Kallas, a declarat acest lucru într-un interviu pentru publicația The Kyiv Independent. Prim-ministra Estoniei a precizat că a discutat despre…