Polonia este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar

Polonia este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar
Sursa foto: Roman Atamanchuk / Shutterstock

Polonia - țară care o ferit statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar. Cu un anunț în acest sens a venit miercuri ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, notează agenția Unian.

Într-un interviu pentru Polsat News, Kosiniak-Kamysz a precizat că Polonia s-a oferit și în trecut să ajute Ucraina să-i readucă în țară pe bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, care se încadrează în categoria persoanelor apte de îndeplinirea serviciului militar.

„Cred că mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele, știind cât de mult efort trebuie să depunem pentru a ajuta Ucraina”, a spus oficialul polonez, fără a preciza în cemod va contribui Polonia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit bazei de date Eurostat, în ianuarie 2024, pe teritoriul Uniunii Europene locuiau aproximativ 4,3 milioane de ucraineni, inclusiv circa 860 de mii de bărbați adulți. Polonia a acordat statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, devenind astfel a doua țară după Germania cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni.

„Este posibil orice fel de sprijin”, a comentat Kosiniak-Kamysz modul în care Polonia ar reacționa dacă Kievul i-ar solicita ajutorul pentru a-i aduce acasă pe cei care ar putea pierde dreptul de a rămâne în Polonia, după expirarea pașapoartelor.
Ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor putea beneficia de servicii consulare în străinătate
Noua lege a mobilizării, promulgată de liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, îi va afecta și pe cetățenii ucraineni care locuiesc peste hotare. Printre cele mai importante modificări se regăsește faptul că bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor mai putea beneficia de majoritatea s…

Amintim că, începând cu data de 23 aprilie curent, ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu mai pot beneficia de servicii consulare în străinătate. Drept urmare, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care locuiesc în afara țării, nu își vor putea reînnoi pașapoartele sau obține altele noi.

După suspendarea serviciilor consulare la Varșovia, 300 de ucraineni au blocat serviciul de pașapoarte al Întreprinderii de Stat „Document”, solicitând returnarea pașapoartelor. Specialistul în legalizarea șederii și muncii străinilor în Polonia, Evgheni Semeniaka, a remarcat că oamenii sunt revoltați pentru că nu își pot primi documentele pentru care deja au plătit. Potrivit acestuia, în cadrul instituției din Varșovia au avut loc altercații și a fost chemată Poliția.

Estonia nu va expulza ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar. Ce spune șefa Guvernului de la Tallinn
Guvernul estonian nu intenționează să expulzeze în Ucraina bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar. Șefa Guvernului de la Tallinn, Kaja Kallas, a declarat acest lucru într-un interviu pentru publicația The Kyiv Independent. Prim-ministra Estoniei a precizat că a discutat despre…