Cehia nu va acorda sprijin ucrainenilor care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar

Cehia nu va acorda sprijin ucrainenilor care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar
Imagine simbol

Cehia nu va acorda sprijin bărbaților ucraineni care încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar. Precizările de rigoare au fost făcute de către ministrul de Externe de la Praga, Jan Lipavský, informează agenția Unian.

„Înțeleg problema bărbaților ucraineni de vârstă militară, care își părăsesc țara. Cehia sprijină deja de mult timp refugiații ucraineni și îi acceptăm pe teritoriul nostru, dar nu pe cei care încearcă să evite obligația de a îndeplini serviciul militar”, a declarat șeful diplomației de la Praga.

Potrivit Unian, în prezent, în Cehia se află circa 95 de mii de ucraineni cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 de ani, care beneficiază de protecție temporară.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, începând cu data de 23 aprilie curent și până pe 18 mai, ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu mai pot beneficia de servicii consulare în străinătate. Drept urmare, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care locuiesc în afara țării nu își vor putea reînnoi pașapoartele sau obține altele noi.

Atât Estonia, cât și Germania au anunțat deja că nu intenționează să deporteze bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira.

Totuși, ministrul Afacerilor Interne din Polonia, Marcin Kierwiński, a anunțat săptămâna trecută că guvernul polonez va ține cont de decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare în decizia generală privind extinderea protecției temporare pentru ucraineni.

Estonia nu va deporta bărbații ucraineni, chiar dacă pașapoartele lor vor expira
Estonia nu intenționează să deporteze bărbații ucraineni apți de îndeplinirea serviciului militar, chiar dacă pașapoartele lor vor expira. Precizările au fost făcute de către consiliera Departamentului de politică pentru cetățenie și migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Estoniei, A…
Polonia este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar
Polonia - țară care o ferit statut de protecție temporară pentru 950.000 de ucraineni, este gata să ajute Ucraina să readucă în țară bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar. Cu un anunț în acest sens a venit miercuri ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, notează agenția…
Ucrainenii apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor putea beneficia de servicii consulare în străinătate
Noua lege a mobilizării, promulgată de liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, îi va afecta și pe cetățenii ucraineni care locuiesc peste hotare. Printre cele mai importante modificări se regăsește faptul că bărbații apți de îndeplinirea serviciului militar nu vor mai putea beneficia de majoritatea s…