Procurorii cer 30 de zile de arest pentru inspectorii vamali reținuți în dosarul de corupție de la Aeroport

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru inspectorii vamali reținuți în dosarul de corupție de la Aeroport
Sursa foto: Centrul Național Anticorupție

Doi dintre cei trei inspectori vamali, reținuți pe 1 aprilie pentru 72 de ore în legătură cu dosarul de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău, au fost citați la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pentru audieri. Radio Moldova transmite că procurorii solicită 30 de zile de arest.

Potrivit sursei citate, primul în fața instanței a fost adus Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat al Partidului Democrat, Gheorghe Brașovschi. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, în schimb, avocatul său a declarat că el pledează nevinovat.

Radio Moldova notează că la Judecătoria Ciocana au fost aduși și alți doi inspectori vamali, care, la fel, au refuzat să discute cu presa.

„Sunt probe suficiente și riscuri care justifică solicitarea aplicării măsurii preventive. Riscul ca să influențeze buna desfășurare asupra urmăririi penale. Ținând cont că urmărirea penală este la fază inițială, ar putea influența martorii”, a relatat procurorul Simion Caraja.

În același dosar au statut de învinuiți și fiica deputatei Victoria Cazacu - care a fost astăzi exclusă din rândurile Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și fiul deputatului socialist Radu Mudreac. Radiodifuzorul public scrie că ambii sunt cercetați în libertate, alături de încă doi inspectori vamali și pledează nevinovați.

Printre persoanele vizate în dosarul de corupție de la Aeroport s-ar număra și fiul unui deputat BCS
Printre persoanele vizate în dosarul de corupție de la Aeroportul Chișinău s-ar număra și fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac. Contactat de TV8, deputatul a declarat că feciorul său nu a fost nici reținut, nici percheziționat, ci doar citat la procuratură pent…

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat în dimineața zilei de 1 aprilie 16 percheziții într-un dosar de corupție la Aeroportului Internațional Chișinău. Descinderile au vizat domiciliile, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale mai multor inspectori vamali. Trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1.000 de dolari pentru a permite introducerea sau scoaterea bunurilor în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

După ce CNA a publicat informațiile despre descinderi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat depunerea mandatului deputatei PAS, Victoria Cazacu, a cărei fiică ar fi figurat în dosarul de corupție de la Aeroport.

Grosu cere depunerea mandatului unei deputate PAS, a cărei fiică figurează în dosarul de corupție de la Aeroport
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, solicită depunerea mandatului deputatei Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Victoria Cazacu. Potrivit șefului Legislativului, fiica lui Cazacu figurează în dosarul de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul căruia ofițerii Centrului Naț…

La după zile după ce Grosu anunța că fracțiunea parlamentară PAS va întreprinde toate măsurile pentru excluderea deputatei din organele parlamentare și din fracțiune, Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a comunicat excluderea Victoriei Cazacu.

Potrivit Codului penal, coruperea pasivă se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare, iar coruperea activă - detenție de până la 12 ani.

PAS o exclude din partid pe deputata Victoria Cazacu, a cărei fiică figurează în dosarul de corupție de la Aeroport
Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate anunță miercuri, 3 aprilie, despre excluderea din partid a Victoriei Cazacu, a cărei fiică figurează în dosarul de corupție de la Aeroport. Totodată, PAS îi cere Victoriei Cazacu să-și depună mandatul primit în urma scrutinului parlamen…