Chișinăul înaintează Rusiei o notă de protest față de deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului

Chișinăul înaintează Rusiei o notă de protest față de deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului
Captură TASS

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat marți la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce Tiraspolul a anunțat că va deschide șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale ale Rusiei. La ieșire din clădirea Ministerului de Externe, Vasnețov a declarat că „dreptul la vot nu poate fi limitat în nicio țară”.

Potrivit ambasadorului rus Oleg Vasnețov, „dreptul la vot este un drept inalienabil, parte integrantă a drepturilor legale a tuturor cetățenilor”.

„Aceste prevederi sunt scrie în Constituție și în alte acte normative. Sarcina principală a oricărei misiuni diplomatice este de a contribui la protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi”, a declarat Vasnetsov.

Ambasadorul rus la Chișinău a menționat că pe teritoriul R. Moldova locuiesc aproximativ 250 de mii de cetățeni ruși. Potrivit lui Vasnețov, decizia de a deschide secții de votare în stânga Nistrului a fost luată după ce la adresa Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ministerului rus de Externe și ambasadei au parvenit solicitări privind asigurarea dreptul la vot din partea cetățenilor ruși.  

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova contrar solicitării MAE.

„Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, anunță MAE într-un comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce Tiraspolul a anunțat că va deschide șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale ale Rusiei. Oamenii din regiune au fost chemați începând cu ora 08:00 și până la 20:00 la urnele de vot din Tiraspol, Bender, Grigoriopol și Râbnița.

La mijloul lunii februarie, Mihai Popșoi, ministrul de Externe de la Chișinău, a anunțat că R. Moldova a interzis organizarea alegerilor prezidenţiale oriunde în afara misiunilor diplomatice, iar „dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte, acest lucru va fi contraproductiv”.

Astfel, R. Moldova a permis deschiderea unei secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă, în incinta ambasadei de la Chișinău.

Alegerile prezidențiale din Rusia de vor desfășura, timp de trei zile, în perioada 15-17 martie 2024. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de șase ani. Dacă va fi reales, acesta va fi unul dintre cei mai longevivi conducători din istoria Rusiei.

Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la putere ca președinte sau prim-ministru din ultima zi a anului 1999, când Boris Elțîn a demisionat și l-a numit președinte interimar.

Moscova deschide secții de votare în stânga Nistrului. Ambasadorul rus la Chișinău, convocat la MAE
Ministerul de Externe anunță că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, este convocat marți, 12 martie, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Reacția vine după ce Tiraspolul a anunțat că va deschide șase secții de votare pentru alegerile prezidențiale ale Rusiei. „În cadrul întrev…