Următorul an școlar va începe duminică, iar vacanțele de toamnă și primăvară vor fi mai lungi

Următorul an școlar va începe duminică, iar vacanțele de toamnă și primăvară vor fi mai lungi
Sursa foto: diez.md

Careul solemn de începere a anului școlar 2024-2025 va avea loc duminică, 1 septembrie, iar ultimul sunet va răsuna în zi de sâmbătă, pe 31 mai 2025. Ministerul Educației și Cercetării susține că astfel vacanțele de toamnă și de primăvară vor dura 9 zile și nu 2-3 ca până acum, iar primul și ultimul sunet vor fi organizate în weekend având în vedere că, de regulă, aceste evenimente se încheie după partea festivă.

„Ministerul Educației și Cercetării a propus ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu. Majorarea numărului zilelor de vacanță va permite părinților să-și planifice din timp concediile și să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Astfel, dacă în anul curent de studii, 2023-2024, vacanța de toamnă a avut durata de doar trei zile plus weekend-ul (în perioada 1-5 noiembrie 2023), în anul de studii 2024-2025 aceasta va avea o durată de 9 zile (în perioada 26 octombrie - 3 noiembrie 2024, incluzând o săptămână deplină și cele două weekend-uri, pre și post săptămânii de vacanță)”, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Și vacanța de primăvară din viitorul an de studii va fi mai mare comparativ cu anul curent.

„În acest an vacanța de primăvară a început la 8 martie 2024, vinerea (zi liberă conform Codului muncii), urmată de două zile de weekend și două zile de vacanță - ziua de luni și marți, procesul educațional fiind reluat în ziua de miercuri. Pentru anul viitor, ministerul a stabilit vacanța de primăvară în perioada 3 - 9 martie 2025, astfel ca elevii și familiile lor să poată beneficia de 9 zile de vacanță, care la fel să includă o săptămână deplină și cele două weekend-uri - din 1 martie până la data de 9 martie 2025”, mai precizează instituția într-un comunicat.

De regulă, spun reprezentanții Ministerului Educației, prima zi din anul de studii se încheie după prima lecție și include activități precum repartizarea manualelor școlare, prezentarea orarului lecțiilor și cercurilor, familiarizarea cu regimul de activitate al instituției de învățământ și cu regulile pentru asigurarea vieții și sănătății elevilor. În ultima zi a anului de studii la fel, are loc transmiterea manualelor școlare, prezentarea rezultatelor școlare, discuții pe final de an de studii etc.

Ministerul Educației precizează că toți angajații din instituțiile de învățământ general (cadrele didactice, nondidactice și de conducere) vor beneficia conform solicitării, de zilele de recuperare plătite care vor putea fi luate pe durata vacanțelor din anul de studii 2024-2025.