Parlamentul Georgiei a aprobat în a doua lectură legea privind „agenții străini”. Urmează votul final

Parlamentul Georgiei a aprobat în a doua lectură legea privind „agenții străini”. Urmează votul final
Sursa foto: Paper Kartuli

Deputații de la Tbilisi au votat miercuri seara, în a doua lectură, proiectul de lege privind „agenții străini”. Sute de oameni au protestat în fața Parlamentului Georgiei, cerând anularea legii, care ar fi inspirată dintr-o lege adoptată de Rusia în 2012.

Deputații georgieni au votat miercuri cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra textului pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorește să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Proiectul urmează să fie votat în a treia lectură. Președinta țării Salome Zurabişvili, care este în opoziție față de partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto, transmite France Presse, citată de Agerpres.

În timpul nopții de marți spre miercuri, forțele de ordine georgiene au reținut peste 60 de persoane şi au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanți.

Dacă legea va fi adoptată, atunci orice ONG sau organizație media ce primește din străinătate cel puțin 20% din finanțarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Legea privind „agenții străini” a fost inițiată de partidul de guvernământ, „Visul Georgian”. Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului este sporirea transparenței activității ONG-urilor și a surselor de informare în masă, care primesc finanțare străină.

De cealaltă parte, opoziția georgiană susține că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”, făcând o asociere cu legea privind agenții străini, adoptată de Rusia în 2012.

Bătaie în Parlamentul de la Tbilisi în timpul examinării în a doua lectură a legii privind „agenții străini”
Deputații de la Tbilisi s-au luat miercuri la bătaie în Parlament în timpul examinării în a doua lectură a legii privind „agenții străini”, care ar fi inspirat dintr-o lege adoptată de Rusia în 2012. Mai mulți deputați de opoziție au fost dați afară de la ședință. Deputata Salome Samadașvili a
VIDEO/ Noi proteste în Georgia împotriva legii privind „agenții străini”
Sute de oameni au protestat din nou, în seara zilei de 30 aprilie, în fața Parlamentului de la Tbilisi, cerând retragerea proiectului de lege privind „agenții străini”, care pe 1 mai ar urma să fie votat în lectura a doua. Polițiștii au dispersat în mod violent demonstrația, folosit tunuri cu
ACTUALIZARE. Parlamentul Georgiei a votat în prima lectură legea „agenților străini”
ACTUALIZARE (13:44) Parlamentul Georgiei a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind „agenții străini”, scrie Novaya Gazeta. Oamenii continuă să protesteze în fața Legislativului de la Tbilisi. Optzeci și trei de parlamentari au votat pro și zero împotrivă. Opoziția nu a participat la vot,…