ACTUALIZARE. Parlamentul Georgiei a votat în prima lectură legea „agenților străini”

ACTUALIZARE. Parlamentul Georgiei a votat în prima lectură legea „agenților străini”
Sursa foto: Telegram/Paper Kartuli

ACTUALIZARE (13:44) Parlamentul Georgiei a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind „agenții străini”, scrie Novaya Gazeta. Oamenii continuă să protesteze în fața Legislativului de la Tbilisi.

Optzeci și trei de parlamentari au votat pro și zero împotrivă. Opoziția nu a participat la vot, scrie sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ (8:26) În Georgia continuă protestele împotriva legii privind „agenții străini”, care ar urma să fie votată în prima lectură. Mii de oameni protestează de luni la Tbilisi în fața Parlamentului și cer retragerea proiectului. Președinta Gerogiei, Salome Zurabișvili, care se află în opoziție față de guvern, susține că dorința partidului de guvernământ de a adopta legea „agenților străini” este o „provocare directă” și o „strategie rusă de destabilizare”.

Mii de oameni au protestat luni și marți la Tbilisi împotriva proiectului privind „privind transparența influenței străine”, care ar fi inspirat dintr-o lege adoptată de Rusia în 2012. Pe 16 aprilie, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Înainte de aceasta, protestatarii au încercat să înconjoare parlamentul pentru a-i împiedica pe deputați să plece.

Proiectul de lege privind „agenții străini” a fost introdus pentru prima dată în Parlamentul Georgiei la începutul anului 2023, însă a fost retras pe fondul unor proteste în masă.

Pe 15 aprilie 2024, deputații georgieni a reluat examinarea proiectului. Votul în prima lectură ar urma să fie dat pe 17 aprilie, scrie Meduza cu referire la TASS. Înainte de aceasta, opoziția și partidul de guvernământ își vor prezenta poziția, iar apoi vor lua cuvântul liderii fracțiunilor și membrii comisiilor parlamentare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi de partidul de guvernământ „Visul Georgian”. Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului este sporirea transparenței activității ONG-urilor și a surselor de informare în masă, care primesc finanțare străină. Opoziția însă crede că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”.

Președinta Gerogiei, Salome Zurabișvili, care se află în opoziție față de guvern, a calificat dorința partidului de guvernământ de a adopta legea „agenților străini” drept o „provocare directă” și o „strategie rusă de destabilizare”.

„Insistența autorităților de a impune această lege împotriva voinței populației și împotriva protestului partenerilor este o provocare directă - o strategie rusă de destabilizare”, a scris președinta Georgiei pe platforma X.

Anterior, Salome Zurabișvili a promis că va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea legii despre „agenții străini”. Cu toate acestea, coaliția de guvernare are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste veto-ul prezidențial, scrie Meduza.

Proteste masive la Tbilisi împotriva legii „agenților străini”: 14 oameni au fost reținuți
Sute de oameni au protestat luni seara, 15 aprilie, pe străzile din Tbilisi, împotriva proiectului privind „privind transparența influenței străine”, care ar fi inspirat dintr-o lege adoptată de Rusia în 2012. Proiectul de lege a fost introdus pentru prima dată în Parlamentul Georgiei la începutul a…