Proteste masive la Tbilisi împotriva legii „agenților străini”: 14 oameni au fost reținuți

Proteste masive la Tbilisi împotriva legii „agenților străini”: 14 oameni au fost reținuți
Sursa foto: Telegram/Paper Kartuli

Sute de oameni au protestat luni seara, 15 aprilie, pe străzile din Tbilisi, împotriva proiectului privind „privind transparența influenței străine”, care ar fi inspirat dintr-o lege adoptată de Rusia în 2012. Proiectul de lege a fost introdus pentru prima dată în Parlamentul Georgiei la începutul anului 2023 și adoptat în primă lectură, însă a fost retras pe fondul unor proteste în masă.

Parlamentul Georgiei a început pe 15 aprilie examinarea proiectului de lege „privind transparența influenței străine”, un analog al legii ruse privind „agenții străini”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi de blocul de guvernământ „Visul Georgian”. Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului este sporirea transparenței activității ONG-urilor și a mijloacelor de informare în masă, care primesc finanțare străină. Opoziția însă crede că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”.

Președinta Gerogiei, Salome Zurabișvili, care se află în opoziție față de guvern, a promis că va folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea legii despre „agenții străini”. Cu toate acestea, coaliția de guvernare are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste veto-ul prezidențial, scrie Meduza.

În timpul protestelor de la Tbilisi au fost reținute 14 persoane, potrivit Ministerului de Interne al Georgiei.