Noul premier britanic dă undă verde Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu rachete Storm Shadow

Noul premier britanic dă undă verde Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu rachete Storm Shadow
Sursa foto: Simon Dawson / Bloomberg

Proaspăt ales în funcția de premier britanic, Keir Starmer a dat de înțeles că Ucraina va putea folosi rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei. Astfel, Starmer a confirmat politica predecesorilor săi privind utilizarea armelor britanice cu rază lungă în războiul din Ucraina, transmite Bloomberg, citat de agenția Unian.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Marii Britanii a fost de acord ca Ucraina să decidă cum să folosească rachetele furnizate de țara sa. Singura condiție este ca acestea să fie utilizate „în conformitate cu dreptul internațional umanitar”, adică „în scopuri defensive”.

Facând trimitere la atacul trupelor ruse asupra spitalului de copii „Ohmatdit” din Kiev, Starmer a spus că acesta a fost „absolut șocant și oribil”, care a oferit „un context foarte important, deși tragic” summit-ul NATO de la Washington.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Mesajul meu către președintele Putin este că acest summit NATO ar trebui văzut ca o decizie clară și unitară a aliaților NATO și a altor țări care sunt acolo de a sprijini Ucraina și de a opune rezistență agresiunii ruse”, a precizat Starmer.

Anterior, autoritățile din Ucraina au anunțat despre necesitatea stringentă de a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei în scop de apărare. Unian notează că acesta este unul dintre principalele subiecte care vor fi discutate la actualul summit NATO.

Până acum, mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, și-au exprimat sprijinul față de poziția Ucrainei, în timp ce Statele Unite s-au opus ridicării restricțiilor.

„Vom guverna țara, apoi partidul”. Liderul laburiștilor, Keir Starmer, este noul premier britanic
Liderul laburist Keir Starmer preia funcția de prim-ministru al Marii Britanii, devenind astfel cel de-al 58-lea premier britanic. The Guardian transmite că regele Carol al III-lea a semnat decretul de numire a lui Starmer și că acesta deja susține primul său discurs național. „În primul rând, vom…
Țările de Jos vor permite Ucrainei să folosească avioane F-16 pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei
Cele 24 de avioane de luptă F-16, pe care Țările de Jos urmează să le furnizeze Kievului, vor putea fi folosite pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Ministra Apărării de la Haga, Kaisa Ollongren, a declarat acest lucru în cadrul unui interviu acordat publicației Politico, la forumul anual
Ucraina va putea utiliza toate tipurile de arme germane pentru a ataca ținte din zona graniței cu Rusia
Berlinul a decis de curând că Ucraina poate folosi armament german pentru a lovi ținte din zona graniței cu Federația Rusă, ca să combată atacurile asupra regiunii Harkov. Informația raportată de publicația Der Spiegel a fost confirmată de către ministrul Apărării de la Berlin, în cadrul vizitei sal…