„Vom guverna țara, apoi partidul”. Liderul laburiștilor, Keir Starmer, este noul premier britanic

„Vom guverna țara, apoi partidul”. Liderul laburiștilor, Keir Starmer, este noul premier britanic
Sursa foto: Henry Nicholls/AFP/Getty Images

Liderul laburist Keir Starmer preia funcția de prim-ministru al Marii Britanii, devenind astfel cel de-al 58-lea premier britanic. The Guardian transmite că regele Carol al III-lea a semnat decretul de numire a lui Starmer și că acesta deja susține primul său discurs național.

„În primul rând, vom guverna țara, apoi partidul. ... Indiferent dacă ați votat sau nu laburiștii, de fapt, mai ales dacă nu ați făcut-o, vă spun direct: Guvernul condus de mine va servi intereselor voastre. Politica poate fi o armă a binelui. Vom demonstra asta. Am schimbat partidul laburist, l-am readus în joc și așa vom guverna. Pe primul loc țara, pe al doilea pe partidul”, a declarat Starmer în cadrul discursului său.

Cu puțin timp în urmă, premierul britanic Rishi Sunak și-a anunțat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator, după ce formațiunea a suferit o înfrângere covârșitoare la alegerile legislative și a obținut doar 121 de locuri în parlament.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Prin câștigul lor, laburiștii au pus capăt celor 14 ani de putere conservatoare, deschizând astfel ușile din Downing Street 10 pentru liderul lor, Keir Starmer.

Rishi Sunak a preluat funcția de premier al Marii Britanii la finele lui octombrie 2022, după ce a rămas singurul candidat la șefia Guvernului. Acesta i-a luat locul lui Liz Truss care a demisionat după doar 44 de zile în fruntea guvernului britanic.

De menționat că Sunak a fost primul premier cu origini indiene și prima persoană de culoare care a condus Guvernul Marii Britanii. La vârsta de 42 de ani, acesta a devenit și cea mai tânără persoană care a preluat funcția în ultimii 200 de ani.

Cine este noul premier Laburist Keir Starmer și ce planuri de guvernare are

Rezultatul obținut de laburiști sub conducerea lui Starmer este de-a dreptul uimitor, notează RFI România. În 2019, când partidul era condus de stângistul Jeremy Corbyn, laburiștii a obținut 202 mandate de deputat, cel mai slab rezultat din 1935. Starmer a fost ales lider în locul lui Corbyn în aprilie 2020 și în patru ani a transformat complet partidul, câștigând 412 mandate din 650 în scrutinul din 4 iulie.

Potrivit sursei citate, Starmer s-a lansat într-o operațiune de epurare a stângiștilor din partid, care a culminat cu excluderea lui Corbyn. Acesta s-a răzbunat, candidând independent și fiind ales împotriva candidatului învestit de Partidul Laburist în circumscripția de nordul Londrei pe care o reprezintă de 41 de ani. În orice caz, Starmer a reorientat partidul către centru și a marginalizat complet, deocamdată, elementele stângiste.

Acum însă, vremea reconstruirii partidului a trecut și Starmer va trebui să aplice în practică promisiunile făcute în opoziție. Un milion și jumătate de noi locuințe construite, 13.000 de polițiști în plus, mii de noi profesori în școli, reducerea masivă a listelor de așteptare pentru tratamente în Serviciul Național de Sănătate (NHS), investiții în infrastructură sunt doar câteva din promisiunile făcute de Laburiști, care au promis în același timp să nu majoreze impozitele și taxele, în condițiile în care datoria publică a ajuns la 100% din Produsul Intern Brut. De asemenea, el promite reducerea imigrației ilegale pe Canalul Mânecii prin combaterea bandelor de traficanți de persoane.

Pe plan extern, Keir Starmer promite să amelioreze relația cu Uniunea Europeană, este un ferm sprijinitor al NATO și a promis să continue sprijinul față de Ucraina, arătat de predecesorii săi, Borish Johnson și Rishi Sunak.

Profil Keir Starmer, pe scurt:

  • s-a născut pe 2 septembrie 1962, la Londra, într-o familie din clasa muncitoare, tatăl fiind sculer în fabrică, iar mama asistentă medicală;
  • a absolvit studii de drept la Universitatea Leeds și s-a specializat în drept civil la Universitatea Oxford;
  • a lucrat ca avocat în domeniul penal cu specializare în drepturile omului;
  • între 2008 și 2013 a fost șef al serviciului național de procuratură;
  • a fost ales deputat laburist în 2015 în circumscripția Holbon și St. Pancras din Londra, ocupând mai multe funcții în cabinetul din umbră;
  • este căsătorit cu Victoria, o avocată, fiica unui evreu religios și a unei mame convertite la iudaism. Cuplul are un fiu și o fiică;
  • Starmer este suporter al echipei de fotbal Arsenal încă din copilărie;
  • în tinerețe, a luat lecții de vioară cu Norman Cook (mai târziu membru al grupului pop The Housemartins și acum mai cunoscut sub numele de Fatboy Slim).