Deputat PAS: Campaniile de dezinformare în interesul unui stat străin ar putea fi considerate trădare de patrie

Deputat PAS: Campaniile de dezinformare în interesul unui stat străin ar putea fi considerate trădare de patrie
Sursa foto: Facebook/Andrian Cheptonar

Campaniile de dezinformare, realizate cu scopul prejudicierii securității statului, vor putea fi considerate drept trădare de patrie, dacă procurorii vor demonstra legătura cu un stat străin. Potrivit deputatulului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Andrian Cheptonar, de trădare de patrie ar putea fi acuzate și persoanele care au participat la congresul de constituire a blocului politic „Victoria-Pobeda”, desfășurat la Moscova.

Acest lucru va deveni posibil după ce Parlamentul va aproba un amendament de modificare a articolului 337 din Codul penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”.

„Am oferit acest instrument în care Procuratura Generală, reprezentantul instituției, a răspuns că această ediție a articolului permite tragerea la răspundere penală inclusiv a persoanelor care au făcut acțiunile respective. Au mers la Moscova să fondeze entități politice care să participe în alegerile din R. Moldova. Este foarte important să menționăm că Federația Rusă nu ar accepta niciodată asemenea acțiuni să fie provocate în oglindă. De exemplu, un partid politic format la Chișinău să participe în alegerile federale din Moscova”, a declarat Andrian Cheptonar în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Rlive TV.

Totodată, potrivit deputatului, și campaniile de dezinformare, desfășurate la indicația și în interesul unui stat străin, vor putea fi considerate drept trădare de patrie.

„Dacă procurorii vor putea demonstra că dezinformarea vine sub îndrumarea unui stat străin și are ca scop cauzarea de prejudicii securității statului, în acest scop, eventual, poate fi tratată doar dacă procurorii vor putea demonstra aceste elemente. Statul străin, trădarea de patrie, presupune aceste elemente. [...] Respectiv, misiunea procurorilor ar fi să aducă destul de mult probatoriu. [...] Dacă campaniile de dezinformare au ca scop prejudicierea securității statului, procurorii vor avea misiunea să demonstreze și această legătură de cauzalitate și efect”, a precizat Cheptonar.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că deputații partidului de guvernare Lilian Carp și Igor Chiriac intenționează să înregistreze un amendament de modificare a articolului 337 din Codul penal al R. Moldova, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”.

Astfel, deputații PAS propun ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de patrie”, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al R. Moldova, împotriva suveranității, independenței, securității sau capacității de apărare a R. Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.

Autorii inițiativei susțin că amendarea legislației este necesară pentru a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a R. Moldova.

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Vor fi introduse forme suplimentare
Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Deputații Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, intenționează să înregistreze un amendament de modificare a arti…

Pe 21 aprilie, curent, mai mulți politicieni moldoveni afiliați oligarhului fugar, Ilan Șor, au lansat la Moscova Blocul Politic „Victoria-Pobeda”, care își propune să unească forțe ale opoziției împotriva guvernării pro-europene din Moldova, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la toamnă.

La eveniment a participat atât Ilan Șor, care a anunțat recent că a devenit cetățean al Rusiei - fapt confirmat de autoritățile din R. Moldova, cât și deputata Marina Tauber, parlamentarul Vasile Bolea, deputata Irina Lozovan, liderul partidului Șansa, Alexei Lungu, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov.

Deputații afiliați lui Ilan Șor au creat la Chișinău grupul parlamentar „Victoria-Pobeda”
Deputații afiliați lui Ilan Șor au format astăzi un nou grup parlamentar, numit „Victorie-Pobeda”. Anunțul a fost făcut de către fostul deputat socialist, în prezent neafiliat, Vasile Bolea, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Grupul format din nouă deputați neafiliați și independenți (ex repreze…
Participanții la evenimentul lui Șor de la Moscova, verificați suplimentar pe aeroportul din Chișinău
Moldovenii care au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova au fost verificați minuțios, mai multe ore în șir, de către polițiștii de frontieră în momentul în care au ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ilan Șor a acuzat conducerea R. Moldova că și-ar „bate joc de ac…
Partidele afiliate lui Ilan Șor participă la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești” la Moscova
Reprezentanții partidelor afiliate fugarului Ilan Șor participă, la Moscova, la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești”. La eveniment participă Ilan Șor, deputata Marina Tauber, parlamentarul Vasile Bolea, deputata Irina Lozovan, liderul partidului Șansa, Alexei Lungu, bașcana Găgăuziei…