Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Vor fi introduse forme suplimentare

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Vor fi introduse forme suplimentare
Imagine simbol

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Deputații Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, intenționează să înregistreze un amendament de modificare a articolului 337 din Codul penal al Republicii Moldova.

În acest context, vineri, la Parlament s-au desfășurat consultări publice asupra acestei inițiative, la care au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale.

Astfel, se propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al R. Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a R. Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.

Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a R. Moldova.

Proiectul de amendament urmează a fi înregistrat și examinat în comisia de profil.