Participanții la evenimentul lui Șor de la Moscova, verificați suplimentar pe aeroportul din Chișinău

Participanții la evenimentul lui Șor de la Moscova, verificați suplimentar pe aeroportul din Chișinău
Sursa foto: Fb/Ilan Șor

Moldovenii care au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova au fost verificați minuțios, mai multe ore în șir, de către polițiștii de frontieră în momentul în care au ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ilan Șor a acuzat conducerea R. Moldova că și-ar „bate joc de acești oameni”, iar Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) a precizat că pasagerii s-au comportat agresiv în momentul în care li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor și a reiterat apelul către călători de a respecta prevederile legale.

Pe 21 aprilie, reprezentanții partidelor afiliate fugarului Ilan Șor au participat, la Moscova, la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești”, unde a fost anunțată crearea Blocului politic „Victorie”. La eveniment au participat politicieni și susținători ai lui Șor.

În seara zilei de 22 aprilie, participanții la evenimentul de la Moscova au revenit în R. Moldova. În momentul aterizări pe Aeroportul Internațional Chișinău, mai mulți dintre aceștia au fost verificați suplimentar de către polițiștii de frontieră. În acest context, Ilan Șor, condamnat în R. Moldova la 15 ani de închisoare, a acuzat conducerea țării că și-ar „bate joc de acești oameni”.

„Autoritățile îi țin ilegal pe concetățenii noștri pe aeroportul din Chișinău, fără nici un motiv. Ce așa îngrozitor au făcut? Ei sunt „vinovați” de cea mai importantă crimă — conform versiunii Maiei Sandu: mulți pasageri ai acestui zbor au participat la congresul Blocului politic „Victorie” de la Moscova”, a scris fugarul Ilan Șor pe rețelele sociale.

În context, Poliția de Frontieră a venit cu mai multe precizări, menționând că oamenii care se întorceau de la Moscova au fost verificați suplimentar în contextul în care s-au opus respectării ordinii publice în procedurile aeroportuare.

„În legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău, precizăm că au fost desfășurate acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu. Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului. La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova”, anunță Poliția de Frontieră.

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră îndeamnă călătorii să respecte prevederile legale și să coopereze cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințele legale ale unui comportament neadecvat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Fostul deputat Ilan Șor a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc. În aprilie 2023, acesta a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare.

Curtea Constituțională a hotărât pe 19 iunie 2023 că Partidul Politic Șor, condus de Ilan Șor, este neconstituțional. De la data pronunțării hotărârii, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Acesta este primul partid din R. Moldova care a fost declarat neconstituțional. Partidului Politic „Şansă” și Partidul „Renaștere” sunt afiliate condamnatului Ilan Şor.

Acum, Ilan Șor își lansează un bloc politic, denumit „Victorie”, care urmează să participe la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă.

Partidele afiliate lui Ilan Șor participă la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești” la Moscova
Reprezentanții partidelor afiliate fugarului Ilan Șor participă, la Moscova, la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești”. La eveniment participă Ilan Șor, deputata Marina Tauber, parlamentarul Vasile Bolea, deputata Irina Lozovan, liderul partidului Șansa, Alexei Lungu, bașcana Găgăuziei…