Al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian va ajunge în R. Moldova în 2025, anunță ministrul Apărării

Al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian va ajunge în R. Moldova în 2025, anunță ministrul Apărării
Sursa foto: Ministerul Apărării al R. Moldova/ Facebook

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, anunță că cel de-al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian, pe care R. Moldova îl procură cu sprijinul financiar al UE, este acum în proces de asamblare și va ajunge în țară în 2025. Declarația a fost făcută luni, 8 iulie, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrului Anatolie Nosatîi, al doilea radar care va ajunge în R. Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spațiului aerian și va asigura detectarea unor eventuale pericole.

„Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum. (...) Noi am reușit să negociem livrarea acestui radar în anul 2025. Respectiv, militarii din Armata Națională vor începe instruirea pentru acest sistem, fiindcă este un sistem nou și necesită nu doar instruirea operatorilor, dar și a celor care vor răspunde de mentenanța tehnică. (..)  Sunt sisteme care se complementează reciproc și împreună vor asigura o vizibilitate mai bună și de la o distanță mult mai mare”, a declarat Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că în primăvara anului 2024, Ministerul Apărării a semnat contractul privind achiziționarea unui nou radar, care va îmbunătăți monitorizarea spațiului aerian al R. Moldova. Achiziția se realizează cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul programului Instrumentul European pentru Pace (EPF).

Anul trecut, R. Moldova a achiziționat de la compania franceză „THALES” un radar de supraveghere aeriană GM 200. În decembrie anul trecut, Armata Națională a recepționat sistemul modern de supraveghere aeriană, achiziționat din bugetul național de apărare.