Vizita Maiei Sandu la Berlin: Președinta a confirmat că R. Moldova negociază un acord de securitate cu UE

Vizita Maiei Sandu la Berlin: Președinta a confirmat că R. Moldova negociază un acord de securitate cu UE
Președinta Maia Sandu alături de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Preşedinta Maia Sandu a confirmat informația că R. Moldova negociază un acord de securitate cu UE, transmite Agerpres. În cadrul unei conferințe de presă susținută la Berlin împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, șefa statului a precizat că „acordul va fi un fel de umbrelă pentru activităţi deja existente”, precum și pentru altele noi.

În această ordine de idei, Maia Sandu a reamintit că țara noastră deja beneficiază de o misiune civilă europeană, creată în 2023, la care participă mai multe state membre ale UE, dar şi de alte forme de cooperare cu blocul comunitar în domeniul securităţii.

„Întrebat despre posibilitatea semnării unui acord de securitate bilateral cu R. Moldova, cum a făcut Franţa, Scholz a răspuns că cooperarea în chestiuni de securitate şi armament s-a intensificat în ultima perioadă şi va continua să avanseze pe această cale”, precizează agenția de presă de stat din România.

În cadrul vizitei sale de lucru în Germania, președinta Maia Sandu l-a invitat pe cancelarul german la Chișinău, ca „să vadă pașii pe care îi facem în calea noastră de modernizare”. La rândul său, Olaf Scholz a precizat în briefingul comun de presă că „așteaptă cu nerăbdare” să viziteze capitala țării noastre, în această vară.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Germania este unul dintre principalii noștri parteneri comerciali și o importantă sursă de investiții. Ne propunem să aprofundăm aceste legături economice. Liderii germani susțin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetățenii noștri să trăiască în pace, bună înțelegere și prosperitate. Aspirațiile noastre europene și reformele pe care le realizăm au fost o temă importantă a discuțiilor de azi”, a precizat Maia Sandu într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în perioada 17-18 mai, Maia Sandu efectuează o vizită de lucru în Germania. Pe lângă discuțiile cu Olaf Scholz, șefa statului a avut întrevederi cu președintele Frank-Walter Steinmeier, președinta legislativului Bärbel Bas și membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene.

Totodată, președinta Sandu se va deplasa la Leipzig pentru ceremonia de decernare a premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, însoțit de 25.000 de euro. Anterior, administrația orașului anunțase că cei banii ar urma să fie donați unei organizații non-profit din R. Moldova, informație confirmată și de șeful cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel.

Maia Sandu pleacă în Germania: Va reveni acasă cu premiul Robert Blum pentru Democrație, însoțit de 25.000 de euro
Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Germania, unde avea întrevederi cu președintele, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul, Olaf Scholz, și cu președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Pe lângă discuțiile de la Berlin, președinta Sandu se va deplasa la Leipzig pen…
Orașul Leipzig a premiat-o pe Maia Sandu cu 25.000 de mii de euro. Banii ar urma să fie donați pentru caritate
Președinta Maia Sandu a fost premiată din nou, pentru contribuția sa adusă în domeniul democrației. De data aceasta, orașul german Leipzig i-a acordat șefei statului Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație, lidera de la Chișinău devenind prima laureată a acestei distincții. Administrația orașu…