Orașul Leipzig a premiat-o pe Maia Sandu cu 25.000 de mii de euro. Banii ar urma să fie donați pentru caritate

Orașul Leipzig a premiat-o pe Maia Sandu cu 25.000 de mii de euro. Banii ar urma să fie donați pentru caritate
Imagine simbol. Sursa foto: Maia Sandu / X

Președinta Maia Sandu a fost premiată din nou, pentru contribuția sa adusă în domeniul democrației. De data aceasta, orașul german Leipzig i-a acordat șefei statului Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație, lidera de la Chișinău devenind prima laureată a acestei distincții. Administrația orașului susține că cei 25.000 de euro ar urma să fie donați unei organizații non-profit din R. Moldova, informație confirmată și de șeful cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel.

Potrivit curatorilor premiului, Maia Sandu „pledează neclintit pentru democrație și înțelegerea europeană într-o manieră exemplară, în spiritul lui Robert Blum” - cel din urmă fiind considerat un „campion remarcabil al democrației” în timpul Revoluției din martie 1848 - 1849, cunoscută și ca „primăvara popoarelor”.

„În condiții politice și economice extrem de dificile, ea (n.red. - Maia Sandu) demonstrează curaj, asertivitate și incoruptibilitate în urmărirea scopurilor sale politice. Luptă pentru democratizare și punerea în aplicare a principiilor constituționale, precum și pentru integrarea în Uniunea Europeană. Cu stilul ei politic clar, lipsit de ambiguitate și pasional, a câștigat o înaltă recunoaștere națională și internațională”, precizează curatorii premiului.

Consiliul de Administrație al Premiului a mai menționat că președinta R. Moldova „a avansat sistemul de învățământ al țării în diferite roluri politice, a militat constant împotriva corupției și a oferit protecție miilor de refugiați ucraineni după invazia rusă”.

„Sunt onorată și mulțumesc Consiliului de Administrație al Premiului. Văd premiul ca pe o apreciere a eforturilor comune ale multora dintre colegii mei și a nenumăraților alți oameni care sunt angajați în progresul democratic și internațional al R. Moldova. De asemenea, văd acest lucru ca o recunoaștere a oamenilor din țara mea, care se angajează să se asigure că statul nostru devine parte a familiei europene”, a declarat președinta Sandu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit șefei statului, premiul aprofundează și relațiile dintre R. Moldova și Germania, „care au avut ca scop modernizarea țării de zeci de ani, pentru care moldovenii sunt foarte recunoscători”.

„Sunt foarte încântat că o putem onora pe Maia Sandu, o femeie impresionantă și curajoasă, al cărei stil politic neînfricat urmează tradiția lui Robert Blum. La fel ca Blum, pledează pentru libertate și progres, determinare și responsabilitate, conversație și compromis. Maia Sandu este demnă de a primi noul nostru premiu, prin care facem vizibilă tradiția noastră longevivă de democrație și aducem un omagiu deosebit angajamentului față de parlamentarism, libertatea de exprimare, educație, schimbare non-violentă și înțelegere europeană”, a declarat președintele colegiului de premiere - primarul orașului Leipzig, Burkhard Jung.

Decizia de acordare a premiului a fost luată de o comisie formată din primarul orașului Leipzig, prim-ministrul landului Saxonia și reprezentanți ai Comisarului Federal al guvernului german pentru cultură și mass-media, Agenția Federală pentru Educație Civică, Orașul Frankfurt/Main, Societatea Louise Otto Peters și Consiliul Local din Leipzig. În comisie fac parte și reprezentanți ai mediului academic.

Premiul în valoare de 25.000 de euro este oferit, sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o dată la doi ani, unei persoane remarcabile din domeniile culturii, artei, științei, religiei, politicii și jurnalismului.

Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, însoțit de o recompensă de 30.000 de euro

Amintim că, pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, care este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro. După ce în spațiul public au apărut mai multe discuții referitoare la banii pe care urmează să-i primească președinta R. Moldova, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, a declarat că legislația R. Moldova nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.

Într-un răspuns oferit la solicitarea Președinției, Centrul Național Anticorupție (CNA) a declarat că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului. Ulterior, Maia Sandu a anunțat că va banii vor fi donați unei organizații de caritate din țară.

În cele din urmă, premiul bănesc oferit președintei de municipiul Timișoara a ajuns pe contul organizației „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc, care promovează incluziunea copiilor cu sindromul Down.

Maia Sandu a anunțat cui va dona premiul de 30 de mii de euro, primit din partea municipiului Timișoara
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, va dona premiul de 30 de mii de euro, primit din partea municipiului Timișoara, organizației „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc. „Asociația „Prietena Mea” este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și…
Maia Sandu, premiată la Timișoara cu 30 de mii de euro pentru promovarea valorilor europene
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a primit pe 13 ianuarie Premiul „Timișoara Pentru Valori Europene” în valoare de 30 de mii de euro, acordat de municipiul Timișoara pentru „curajul și determinarea în promovarea valorilor europene în interiorul și în afara UE”. Maia Sandu este prima laureată a cel…