VIDEO/ Ucraina a reușit să întoarcă încă zece cetățeni din captivitatea rusă. Printre aceștia - doi preoți

VIDEO/ Ucraina a reușit să întoarcă încă zece cetățeni din captivitatea rusă. Printre aceștia - doi preoți
Sursa foto: Volodimir Zelenski / Telegram

Autoritățile din Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă, 29 iunie, că au efectuat un nou schimb de prizonieri. De această dată, operațiunea a implicat inclusiv mai mulți preoți, din ambele țări. Printre aceștia se numără preoții greco-catolici ucraineni Bogdan Geleta și Ivan Levițki, care au fost luați prizonieri în orașul Berdiansk. Eliberarea preoților reținuți în noiembrie 2022 a devenit posibilă prin medierea Vaticanului.

Anunțul privind schimbul de preoți a fost făcut de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Slujitorii bisericii catolici au ajuns în Ucraina în urma negocierilor mediate de reprezentanții Vaticanului.

La rândul său, partea rusă a anunţat că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, a fost predat Moscovei împreună cu alţi doi preoţi. Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, fiind acuzat că a încurajat invazia rusă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De menționat că Ucraina l-a întors acasă și pe vicepreședintele Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea, Nariman Djeleal - luat prizonier în anul 2021, o angajată a Muzeului de Artă din Gorlovka, Donețk, care s-a aflat în captivitatea rusă timp de șase ani, precum și un alt civil, care, la fel, a fost prizonier aproape șapte ani. Mai multe detalii despre povestea ultimilor doi - AICI.

Amintim că, pe 25 iunie, Rusia și Ucraina au eliberat fiecare câte 90 de prizonieri de război, aceasta fiind prima etapă a schimbului care a avut loc în noaptea de 28 spre 29 iunie.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Iusov, care este și comunicatorul Centrului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat că, în total, 3.310 cetățeni au fost întorși acasă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

0:00
/
Sursa foto: Volodimir Zelenski / Telegram