Un grup de 11 state din UE cer adoptarea cadrelor de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova

Un grup de 11 state din UE cer adoptarea cadrelor de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova
Sursa foto: Unsplash

Un grup de 11 din cele 27 de state membre ale UE au cerut miercuri preşedinţiei belgiene a Consiliului UE să adopte încă de luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE, pentru a putea fi convocate conferinţele interguvernamentale cu cele două ţări la sfârşitul lunii, scrie Agerpres.

Scrisoarea comună asupra procesului de aderare la UE este semnată de Republica Cehă, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia. În document se menționează că „deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivaţie suplimentară atât Ucrainei, cât şi R. Moldova.

„Având în vedere situaţia teribilă pe teren în Ucraina, precum şi apropiatele alegeri prezidenţiale şi referendumul asupra aderării la UE în R. Moldova, aceasta ar ridica moralul şi ar promova implementarea de reforme în aceste ţări”, mai notează în scrisoare miniştrii de externe sau secretarii de stat din ministerele de externe care au semnat documentul adresat preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Cei 11 responsabili solicită „în comun adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina şi R. Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferinţelor interguvernamentale cu ambele ţări până la sfârşitul lunii iunie 2024”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aceștia au amintit în acest sens că liderii europeni au convenit la summitul lor din luna martie „adoptarea rapidă a cadrelor de negociere pentru Ucraina şi R. Moldova şi avansarea în activitate fără întârziere”. Prin acceptarea acestor cadre de negociere şi convocarea conferinţelor interguvernamentale, UE ar deschide de „facto” negocierile de aderare cu cele două ţări, au concluzionat semnatarii scrisorii.

La începutul lunii mai, surse diplomatice au declarat pentru Europa Liberă că R. Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie. Spre sfârșitul lunii mai, Politico scria că UE intenționează să înceapă negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei pe 25 iunie.

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.

Pe 20 octombrie curent, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul republican privind aderarea țării noastre la UE, în cadrul căruia cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.