UE intenționează să înceapă negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei pe 25 iunie - Politico

UE intenționează să înceapă negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei pe 25 iunie - Politico
Imagine simbol. Sursa fcoto: president.gov.ua

Uniunea Europeană intenționează să demareze negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE pe 25 iunie. Acest lucru este raportat de publicația Politico Europe, care face trimitere la informațiile furnizate de către cinci diplomați europeni.

Potrivit sursei citate, statele UE au anunțat această intenție încă în luna decembrie a anului trecut, însă decizia a fost amânată din cauza dezacordului Ungariei și a alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 6-9 iunie, în cadrul cărora problema extinderii UE ar putea deveni un subiect cheie.

De asemenea, Politică notează că obținerea consimțământului oficial de a adera la UE va fi un stimulent serios pentru Ucraina, care se află de mai bine de noi ani în conflict armat cu Federația Rusă.

Presa: R. Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la UE în ultima săptămână din iunie
R. Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie, scrie Europa Liberă cu referire la surse diplomatice. Potrivit sursei, editorul Europei Libere pe probleme europene, Rikard Jozwiak, spune…

La începutul lunii mai, surse diplomatice au declarat pentru Europa Liberă că R. Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Atunci, mai mulți diplomați din UE și-au exprimat sub condiția anonimatului încrederea că o așa-numită „conferință-ceremonie interguvernamentală” se va ține la Bruxelles în ultima săptămână din iunie, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria. Aceiași diplomați au spus că așa-numitele „cadre ale negocierilor” vor fi adoptate pentru ambele țări de statele membre din UE în același timp.

Decizie istorică. Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi seara, 14 decembrie 2023, că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Charles Michel a adăugat că, Consiliul European a mai decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la…

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.

Pe 20 octombrie curent, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul republican privind aderarea țării noastre la UE, în cadrul căruia cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.