Referendumul republican privind aderarea țării la UE va avea loc pe 20 octombrie. Proiectul, votat în Parlament

Referendumul republican privind aderarea țării la UE va avea loc pe 20 octombrie. Proiectul, votat în Parlament
Imagine - simbol

Referendumul republican privind aderarea R. Moldova la UE va avea loc pe 20 octombrie, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „„Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional a fost votat joi, 16 mai, de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

După votul din Parlament, hotărârea urmează să fie remisă Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru asigurarea desfășurării referendumului republican constituțional în conformitate cu Codul electoral.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la toamnă și a solicitat Parlamentului inițierea organizării unui referendum privind aderarea la UE. La două zile distanță, PAS a propus modificarea Codului electoral.

Astfel, la 28 decembrie 2023, deputații PAS au votat un amendament care se permită organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Pe 19 aprilie curent, un proiect de hotărâre privind desfășurarea referendumului a fost înregistrat la Parlament de către fracțiunea Partidul „Acțiune și Solidaritate”. Potrivit acestuia, referendumul republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar urma să aibă loc pe 20 octombrie curent, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.