UE anunță noi ajutoare financiare pentru reforma justiției și stabilitatea economică a R. Moldova
R. Moldova va beneficia de un sprijin european suplimentar în valoare de 10 milioane de euro pentru accelerarea reformei justiției, precum și de ultima tranșe din mecanismul de asistență macrofinanciară pentru anul 2024, în valoare de 50 de milioane de euro, în sprijinul reformelor și stabilității economice. Acest lucru a fost anunțat astăzi de Președinția R. Moldova, în contextul vizitei Maiei Sandu la Bruxelles.
Vizita Maiei Sandu la instituțiile europene are loc după confirmarea parcursului european în cadrul referendumului din 20 octombrie, la care cetățenii R. Moldova au ales ca obiectivul național de aderare la UE să fie consfințit în Constituție, precizează instituția prezidențială. La Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„În cadrul întrevederii, s-a convenit asupra accelerării reformei justiției și majorării sprijinului european pentru acest proces la 10 milioane de euro”, a anunțat Președinția.
Discuțiile dintre Maia Sandu și Ursula von der Leyen s-au axat și pe proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai în R. Moldova, inclusiv prin implementarea Planului de creștere pentru Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro (n. red. - 420 de milioane granturi nerambursabile, restul - împrumuturi).
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Tot astăzi, la Bruxelles, s-a convenit asupra debursării ultimei tranșe din mecanismul de asistență macrofinanciară pentru anul 2024, în valoare de 50 de milioane de euro”, mai anunță Președinția.
Președinta Comisiei Europene a precizat într-o postare pe X că cele 50 de milioane de euro sunt alocate pentru „a sprijini reformele și stabilitatea economică” a țării noastre.
Totodată, Ursula von der Leyen a mai menționat că instituțiile europene „așteptă cu nerăbdare să deschidă un capitol-cheie” al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE „în 2025”.
Uniunea Europeană a deschis oficial, pe 25 iunie 2024, la Luxemburg, negocierile de aderare cu R. Moldova. De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.