Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova
Sursa foto: Daniel Vodă/Telegram

Uniunea Europeană a deschis oficial, pe 25 iunie, la Luxemburg, negocierile de aderare cu R. Moldova. Lansarea negocierilor a avut loc în cadrul unei Conferințe interguvernamentale R. Moldova - UE. Delegația țării noastre a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean.

După evenimentul de la Luxemburg, care dă startul oficial al negocierilor de aderare la UE, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că lansarea acestui proces „demonstrează că avem capacitatea să construim, până în 2030, un stat prosper, un stat european”.

„Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor R. Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ”, a declarat Recean.

După deschiderea oficială a conferinței interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai întâi legislația țării pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE. Această etapă, cunoscută sub numele de „screening” în jargonul Bruxelles-ului, durează în mod normal între unul şi doi ani, au explicat surse diplomatice, transmite AFP. Vor trece câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, până când diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise, precizează sursa citată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.