Ucraina ar intenționa să organizeze un nou summit de pace, cu participarea Rusiei - Bloomberg

Ucraina ar intenționa să organizeze un nou summit de pace, cu participarea Rusiei - Bloomberg
Volodimir Zelenski la primul summit de pace pentru Ucraina. Sursa foto: Sedat Suna / Getty Images

Autoritățile ucrainene intenționează să organizeze un al doilea summit de pace, înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Potrivit surselor Bloomberg, de această dată, ar urma să fie invitați și reprezentanți ai Federației Ruse.

„Un oficial ucrainean a confirmat planul de a organiza un al doilea summit înainte de alegerile din SUA. Mai mulți oficiali din unele țări aliate occidentale au spus că orice întâlnire trebuie organizată cu atenție, cu un scop clar și cu un management al așteptărilor”, notează Bloomberg.

Totuși, unii oficiali americani, care au decis să-și păstreze anonimatul, s-au arătat sceptici față de posibilitatea organizării unui summit cu participarea Rusiei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În cadrul unui discurs susținut ieri la Institutul Ronald Reagan din Washington, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat SUA să ajute la organizarea celui de-al doilea summit, pentru a-l face „mai puternic și cu adevărat decisiv”.

Potrivit agenției Unian, pe 27 iunie, Zelenski a declarat că Ucraina și aliații săi ar trebui să pregătească în câteva luni un plan de acțiune, în ajunul celui de-al doilea summit de pace.

Primul summit de pace pentru Ucraina a avut loc în perioada 15-16 iunie curent, în Elveția, în iunie. La conferință au participat reprezentanți din peste 90 de state. Federația Rusă, China și Arabia Saudită nu s-au regăsit printre acestea.

Declarația finală a Summitului din Elveția a fost semnată de 80 de țări și patru organizații
Declarația finală a Summitului pentru Pace, care are loc în Elveția, a fost semnată de 80 de țări și 4 organizații, scrie UNIAN. Acesta a fost semnat nu doar de țările care susțin activ Ucraina, dar și cele care au luat o poziție neutră sau „controversată”. Printre acestea se numără