Timp de o lună, opt producători din R. Moldova au obținut dreptul de a exporta miere în UE

Timp de o lună, opt producători din R. Moldova au obținut dreptul de a exporta miere în UE
Imagine simbol. Sursa foto: PNUD Moldova

Zece producători autohtoni pot exporta miere de albine pe piața din Uniunea Europeană. Conform informațiilor de pe pagina specializată a UE - TRACES NT, opt dintre aceștia au obținut permisiunea pe parcursul lunii octombrie, ultimul producător fiind listat cu acest drept chiar ieri.

Astfel, în prezent pot exporta miere trei producători din Ialoveni (doi din satul Costești și unul din Nimoreni), doi din municipiul Chișinău (din satele Ghidighici și Hulboaca) și câte unul din Anenii Noi, Strășeni (satul Cojușna), Orhei, Criuleni și Florești.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Captură de ecran. Sursa foto: TRACES NT

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), anual, sectorul apicol produce în mediu 3.700 de tone de miere de albine. Din producția totală, circa 70% se exportă.

Conform evaluărilor din ultimii trei ani, principala piață de desfacere a producției apicole din R. Moldova este UE, unde anual ajung aproximativ 90% din exporturile moldovenești - adică circa 2.200 de tone de miere.

În acest context, producătorii autohtoni care intenționează să exporte în UE sunt îndemnați să depună la ANSA solicitări pentru autorizare.

R. Moldova va putea exporta carne proaspătă și carne congelată de pasăre în Uniunea Europeană
Agenții economici din R. Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne refrigerată și carne congelată. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, în debutul ședinței Guvernului din 30 aprilie. Potrivit precizărilor Agenției Naționale pentru Siguranță Alimentelor (ANSA), sunt vizați…

Țara noastră a fost listată pentru prima dată în regulamentele UE în martie 2023, obținând dreptul de a exporta carnea procesată de pasăre și ouă de consum (categoria A). Ulterior, la finele lunii aprilie curent, agenții economici din R. Moldova a primit permisiunea de a exporta în Uniunea Europeană carne refrigerată și carne congelată.

Mai mult decât atât, în octombrie curent, doi producători de ouă de consum din R. Moldova (categoria A) au fost listați cu dreptul de a-și exporta produsul în UE.

Încă un producător autohton a obținut dreptul de a exporta ouă în Uniunea Europeană
Încă un producător de ouă de consum din R. Moldova (categoria A) a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul în UE. Acest lucru s-a întâmplat la doar zece zile după ce un alt producător autohton de ouă a obținut, în premieră, aceeași permisiune. „La data de 22.10.