Sindicatele propun stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani

Sindicatele propun stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani
Sursa foto: pixelshot

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) propun stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp. În acest sens, CNSM a transmis spre examinare în Parlament un proiect de modificare a art. 41 din Legea 156/1998 privind sistemul public de pensii.

„Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a subliniat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM.

Sindicatele și-au exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din R. Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Conform informațiilor Casei Naționale de Asigurări Sociale a R. Moldova (CNAS), începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 34 ani.

Totodată, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Începând cu 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei se modifică. Anunțul făcut de CNAS
Începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare - 34 ani, anunță Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAS). Totodată, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, co…