Șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia din funcție

Șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia din funcție
Sursa foto: Facebook.com/Serviciul Vamal

Serviciul Vamal din R. Moldova a rămas fără conducător. Igor Talmazan, care a condus instituția din februarie 2023, și-a anunțat demisia din funcție într-o postare pe Facebook.

„(...) Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi. În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal”, se menționează în mesajul lui Igor Talmazan.

Igor Talmazan a revenit în funcția de șef al Serviciului Vamal în februarie 2023. Până atunci, acesta a deținut funcția de secretar general al Guvernului.

În perioada septembrie 2021 – noiembrie 2022, Talmazan fost director al Serviciului Vamal. Pe parcursul anului 2019 și-a desfășurat activitatea în calitate de șef al Corpului de Control al prim-ministrului.

Anterior, a mai deținut funcții de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat al R. Moldova și viceministru al Mediului.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat în dimineața zilei de 1 aprilie 16 percheziții într-un dosar de corupție la Aeroportului Internațional Chișinău. Descinderile au vizat domiciliile, birourile de serviciu și mijloacele de transport ale mai multor inspectori vamali. Trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1.000 de dolari pentru a permite introducerea sau scoaterea bunurilor în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru inspectorii vamali reținuți în dosarul de corupție de la Aeroport
Doi dintre cei trei inspectori vamali, reținuți pe 1 aprilie pentru 72 de ore în legătură cu dosarul de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău, au fost citați la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pentru audieri. Radio Moldova transmite că procurorii solicită 30 de zile de arest. Potri…