„Schema a intrat în vigoare la mijlocul lui 2022”. Șefa PA face dezvăluiri despre dosarul „Interpol”

„Schema a intrat în vigoare la mijlocul lui 2022”. Șefa PA face dezvăluiri despre dosarul „Interpol”
Colaj ziar.md

Schema de corupție care vizează „notificările roșii” din sistemul Interpol, în care figurează și funcționari publici din R. Moldova, a fost pusă pe roate la mijlocul anului 2022. Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat acest lucru joi, 13 iunie, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la postul N4.

„În virtutea funcției lor, au reușit să facă careva documente ca notificările roșii să fie blocate de către Interpol pentru infractori din mai multe țări: din China, Franța, Australia, Kîrgîzstan, Rusia, Ucraina și Belarus. Este o schemă care a început și a fost în derulare recent. Nu vorbim despre acte comise mulți ani în urmă. Această schemă a intrat în vigoare la mijlocul anului 2022 și a continuat până foarte recent. Acum, în 2024, schema încă era”, a precizat Veronica Dragalin.

Inițial, schema a fost investigată pe intern, la Interpol, după ce organizația internațională cu sediul la Lyon, Franța, a depistat neregularități în privința cererilor recepționate.

„Au sesizat autoritățile franceze despre această presupusă schemă de corupție. Autoritățile din Franța au pornit un dosar penal, dar toate probele și persoanele vizate nu se aflau în Franța. Așa că erau destul de limitați în ceea ce puteau face pe teritoriul francez ca să verifice informația din investigația internă a Interpolului”, a explicat procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit lui Dragalin, întrucât Procuratura Anticorupție de la Chișinău avea relații cu Procuratura Națională Financiară din Franța, autoritățile franceze au decis să sesizeze PA, ca R. Moldova „să fie partener în această investigație, ci nu doar sursa de probleme și corupție”.

„În paralel, am pornit și noi un dosar penal. Apoi am încheiat un acord comun, o echipă de investigație comună la Eurojust. Destul de repede ne-am mobilizat, am făcut acțiuni confidențiale aici, pe teritoriul R. Moldova. Era foarte important pentru toți să fim atenți și ancheta să fie cât de secretă posibil, fără scurgeri de informații”, a conchis șefa PA.

Amintim că, pe 4 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a șterge numele mai multor criminali notorii din lista Interpolului, ajutându-i să obțină să obțină azil sau statut de refugiat în diferite state.

Instituția precizase atunci că a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA. În urma descinderilor au fost reținute cinci persoane, patru fiind eliberate de către procuror „pentru că nu există temei de aplicare a măsurii preventive, riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni”.

Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv
Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va sta 30 de zile în arest preventiv, transmite TV8. Lui Țentiu i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal, funcționarul figurând într-un dosar de corupție în care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a

Singura persoana care nu a fost eliberată s-a dovedit a fi șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Joi, 6 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasarea lui Țentiu în arest preventiv, pe un termen de 30 de zile. Acestuia i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat pentru TV8 că va ataca hotărârea la Curtea de Apel și că Țentiu pledează nevinovat.

Ulterior, Poliția R. Moldova a anunțat că Interpol va detașa un expert care va evalua activitatea Biroului Național Central (BNC) Interpol Chișinău. Cu o solicitare în acest sens a venit șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, care a discutat cu secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

Totodată, IGP precizase că a fost inițiată o anchetă de serviciu, în vederea elucidării „oricăror acțiuni ilegale” admise de către angajații Poliției din cadrul BNC Interpol Chișinău, „manifestate prin presupusa implicare în scheme de corupție”. Astfel, șapte angajați ai biroului au fost suspendați din funcții.

Interpol va detașa un expert care va evalua activitatea biroului de la Chișinău, în urma scandalului de corupție
În R. Moldova va fi detașat un expert care va evalua activitatea Biroului Național Central (BNC) Interpol Chișinău. Cu o solicitare în acest sens a venit șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, care a discutat cu secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, în contextul…