Dosarul Interpol. Șapte angajați ai Biroului din R. Moldova au fost suspendați din funcții

Dosarul Interpol. Șapte angajați ai Biroului din R. Moldova au fost suspendați din funcții
Sursa foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images

Șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcții în urma scandalului de corupție în care ar fi implicați. Ordinele în acest sens au fost semnate de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. Cei șapte angajați suspendați sunt bănuiți că ar fi ajutat persoane date în urmărire internațională să obțină azil sau statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări, contra unor sume impunătoare de bani, transmite TVR Moldova.

Ministerul de Interne al R. Moldova şi Inspectoratul General al Poliției au inițiat anchete interne pentru a se asigura că angajații Biroului Interpol, suspectați în scandalul de corupție, ar avea şi abateri disciplinare.

„Au fost inițiate şi anchete de serviciu în cadrul SPIA, deoarece o parte din angajați sunt în subordinea ministrului. Cei care sunt vizați cu subordonare a Inspectoratului General al Poliției, la fel, a fost inițiată o anchetă de serviciu şi toate persoanele, chiar dacă în privința lor nu a fost aplicată o măsură preventivă, a fost instituit mecanismul de suspendare din funcție. Prin ordinul șefului IGP-ului au fost suspendate șapte persoane (angajați INTERPOL - n. red.)”, a declarat Cernăuţeanu.

Potrivit șefului IGP, în această săptămână va avea o întrevedere cu secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, iar un grup de experți ai Organizației Internaționale a Poliției Criminale va veni în R. Moldova pentru a evalua activitatea biroului Interpol.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat pentru TVR Moldova că va oferi o reacție pe acest caz doar după ce va avea acordul Procuraturii Anticorupție (PA). Întrebat despre câți angajați ai MAI sunt vizați, acesta a spus că, în prezent, doar șeful Biroului Interpol de la Chișinău are statut de învinuit în dosar.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, pe 4 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a șterge numele mai multor criminali notorii din lista Interpolului, ajutându-i să obțină să obțină azil sau statut de refugiat în diferite state.

Instituția precizase atunci că a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA. În urma descinderilor au fost reținute cinci persoane, patru fiind eliberate de către procuror „pentru că nu există temei de aplicare a măsurii preventive, riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni”.

Singura persoana care nu a fost eliberată s-a dovedit a fi șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Joi, 6 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasare lui Țentiu în arest preventiv, pe un termen de 30 de zile. Acestuia i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal.

Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat pentru TV8 că va ataca hotărârea la Curtea de Apel și că Țentiu pledează nevinovat.