Piața UE, mai accesibilă pentru producătorii din R. Moldova. Vor putea exporta material săditor pentru speciile Prunus

Piața UE, mai accesibilă pentru producătorii din R. Moldova. Vor putea exporta material săditor pentru speciile Prunus
Sursa foto: ansa.gov.md.

Piața Uniunii Europene a devenit și mai accesibilă pentru producătorii din R. Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că R. Moldova a obținut dreptul de a exporta material săditor pentru speciile din genul Prunus.

Potrivit ANSA, pe 30 mai curent a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1437 al Comisiei din 24 mai 2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 cu privire la anumite plante destinate plantării din specia Prunus L., originar din R. Moldova.

„Conform Regulamentului menționat, riscul fitosanitar care decurge din introducerea pe teritoriul UE a plantelor relevante este considerat accesibil, cu condiția respectării cerințelor speciale corespunzătoare din anexele II, III, VII și X la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072”, notează ANSA.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, destinate exportului și comercializării pe teritoriul UE vor fi speciile pentru plantare de genul Prunus armeniaca, Prunus avium, Prunus canescens, Prunus cerasifera, Prunus cerasus, Prunus davidiana, Prunus domestica, Prunus dulcis, Prunus fontanesiana, Prunus persica, Prunus salicina, Prunus tomentosa cu o vârstă de până la 2 ani, cu rădăcini goale, fără frunze și hibrizii între speciile menționate, cu un diametru maxim de 17 mm la baza tulpinii, originare din R. Moldova.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă persoanele cointeresate să stabilească relații comerciale cu parteneri/producători privind livrarea produsului în statele membre ale Uniunii Europene.