Peste 2.600 de hectare de vegetație uscată au fost distruse de incendii, de la începutul anului

Peste 2.600 de hectare de vegetație uscată au fost distruse de incendii, de la începutul anului
Sursa foto: IGSU

Din luna ianuarie și până la mijlocul lunii mai, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 1.326 cazuri de ardere a vegetației uscate. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în țară au fost afectate peste 2.6oo de hectare de teren și aplicate sancțiuni de 289.550 lei și 1.000 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

În perioada 31.01.2024 – 15.05.2024, de către angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție au fost întocmite 82 procese-verbale dintre care: 57 procese-verbale în suma de 289 550 lei și 25 procese-verbale cu aplicarea a 1 000 ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Sancțiunile au fost aplicate în raioanele Bălți, Soroca, UTA Găgăuzia, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Ungheni și municipiul Сhișinău.

Totodată, 120.750 de persoane din țară au fost avertizate cu privire la riscurile legate de producerea incendiilor de vegetație și sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată.

În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate pe arii extinse este unul major. Astfel, IGSU amintește repetat cetățenilor, că incendiile de vegetație, prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor.

Populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt  îndemnați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. IGSU reiterează importanța monitorizării stricte a copiilor pentru a preveni jocul acestora cu focul și alte surse de aprindere atât în preajma locuințelor cât și pe terenurile deschise.

În vederea diminuării riscului izbucnirii focarelor de ardere în zonele forestiere și alte locuri de agrement, oamenii sunt rugați să monitorizeze focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, iar la plecare să se asigure că flăcările au fost stinse complet.

De asemenea, autoritățile publice locale sunt îndemnate să se implice activ în activități de prevenire și informare a cetățenilor cu scopul evitării riscurilor izbucnirii incendiilor de vegetație.