Ministerul Agriculturii organizează o ședință cu producătorii, după ce Floarea Soarelui și-a sistat activitatea

Ministerul Agriculturii organizează o ședință cu producătorii, după ce Floarea Soarelui și-a sistat activitatea
Sursa foto: moldstreet.md.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, anunță că luni, 1 aprilie, va fi organizată o ședință în cadrul ministerului cu producătorii de cereale și cei de ulei vegetal. Asta după ce cel mai mare producător de ulei vegetal din țară și-a sistat activitatea din cauza situației de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului.

Vladimir Bolea spune că stocul de semințe de floarea-soarelui în R. Moldova constituie aproximativ 350 mii de tone, iar oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă.

„De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei. Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distorsionate din piață”, a notat ministrul.

În acest context, acesta a anunțat că luni, 1 aprilie, în cadrul Ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții.

Pe 26 martie, Cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova - întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, a anunțat că și-a sistat activitatea. Într-un material realizat de Mold-Street, administrația fabricii invocă drept motiv situația de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului.

Anterior, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materie primă, acuzând procesatorii, în special, grupul Trans-Oil (din care face parte și întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi), că nu vor să ofere prețuri adecvate.

În acest context, Asociația a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare „să examineze rapid” stocurile de cereale și oleaginoase din țară.

Cel mai mare producător de ulei vegetal din țară și-a sistat activitatea. Motivul invocat
Cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova - întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, și-a sistat activitatea. Într-un material realizat de Mold-Street, administrația fabricii invocă drept motiv situația de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală…
R. Moldova prelungește cu încă trei luni licențierea importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui
Grâul, porumbul și semințele de floarea-soarelui vor fi în continuare importate în în R. Moldova în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis prelungirea mecanismului cu încă trei luni, pentru a asigura…