Fermierii moldoveni cer introducerea unui mecanism permanent de reglementare a importurilor cerealelor din Ucraina

Fermierii moldoveni  cer introducerea unui mecanism permanent de reglementare a importurilor cerealelor din Ucraina
Sursa foto: Efrem Lukatsky / AP

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului cere să introducă, începând cu data de 27 martie curent, un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, după modelul României. Solicitarea vine în contextul în care în această săptămână expiră termenul actual al mecanismului de licențiere, care a fost prelungit în decembrie 2023 de către Comisia Situații Excepționale (CSE).

„Deocamdată, am auzit că Ministerul Agriculturii are de gând să facă analiza stocurilor și doar după asta ar veni cu decizia. Considerăm că este o abordare iresponsabilă și periculoasă, care lasă piața internă neprotejată pe o perioada nedeterminată. Dacă importurile cerealelor și oleaginoaselor vor fi liberalizate, situația în sectorul agrar, care și așa este cuprins de criză majoră, riscă să prăbușească definitiv”, menționează Forța Fermierilor.

Potrivit Asociației, agricultorii riscă să rămână cu prețuri extrem de mici la grâu, porumb și floarea-soarelui. Concomitent, ar putea fi restricționate exporturile de cereale din R. Moldova în România - cea mai importantă piață de desfacere pentru țara noastră, care are un mecanism permanent de reglementare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„La moment, toate țările din Europa de Est limitează sau interzic complet astfel de importuri. În cazul în care R. Moldova rămâne o singură „insulă” care ar permite intrarea liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, există marea probabilitate că România, în vederea evitării riscului de re-exporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din R. Moldova”, au precizat reprezentanții organizației.

Totodată, fermierii acuză autoritățile abilitate de faptul că ar acționa strict în interesul unui holding transnațional, care, potrivit Asociației, în toamna anului 2023 a procurat floarea-soarelui de la fermieri la prețuri derizorii, după care a exportat-o masiv.

„Acum, trimite în șomaj tehnic angajații din fabrica de producere a uleiului vegetal și de câteva luni solicită insistent permisiunea pentru importul de floarea-soarelui din Ucraina, sub pretextul că nu există materia primă suficientă. Asociația dispune de informația veridică că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materia primă”, a conchis Forța Fermierilor, solicitând Ministerului Agriculturii „să examineze rapid” stocurile de cereale și oleaginoase din țară.
Autoritățile au prelungit licențierea importului de grâu, porumb și semințelor de floarea soarelui
Timp de trei luni, importul mai multor produse cerealiere şi seminţe oleaginoase în R. Moldova va fi reglementat prin autorizare. Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat o decizie în acest sens în cadrul ultimei sale ședințe, care a avut loc miercuri, 27 decembrie. Astfel, va fi supus licenţieri…
Grâul, porumbul și floarea-soarelui vor putea fi importate în țară doar în baza unei autorizații
Pe perioadă stării de urgență, importul mai multor mărfuri agricole, printre care se numără grâul, porumbul și floarea-soarelui, va fi reglementat prin autorizare. Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat o decizie în acest sens în cadrul ședinței din dimineața zilei de miercuri, 4 octombrie, anun…