Cel mai mare producător de ulei vegetal din țară și-a sistat activitatea. Motivul invocat

Cel mai mare producător de ulei vegetal din țară și-a sistat activitatea. Motivul invocat
Sursa foto: esp.md

Cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova - întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, și-a sistat activitatea. Într-un material realizat de Mold-Street, administrația fabricii invocă drept motiv situația de pe piața locală de semințe de floarea-soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului.

Potrivit sursei citate, pe de o parte, compania nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de floarea-soarelui de pe piața locală. Pe de altă parte, nu poate importa, întrucât mecanismul de licențiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcționează.

„Am staționat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălți iarăși staționează. La fel și fabrica Danube Oil din Giurgiulești. Aceasta pentru că nu reușim să procurăm cantități suficiente pe piața R. Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obținem dreptul de a importa cantități mai mari de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licența”, a declarat directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi.

Ostrovețchi menționează că întreprinderea are o capacitate de procesare de peste o mie de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi. Respectiv, pentru a funcționa în continuare, fabrica are nevoie de cantități mari, pe care nu le poate achiziționa în R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Conform estimărilor noastre, pe piață au mai rămas doar circa 100.000 de tone de semințe de floarea-soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranță că la vară prețurile vor crește. Noi nu putem să îi obligăm să vândă”, a precizat directoarea fabricii pentru Mold-Street.

Amintim că, acum o zi, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materie primă, acuzând procesatorii, în special, grupul Trans-Oil (din care face parte și întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi), că nu vor să ofere prețuri adecvate.

„Observăm că autoritățile abilitate acționează strict în interesul unui holding transnațional, care în toamna 2023 a procurat floarea-soarelui de la fermieri la prețuri derizorii, a exportat-o masiv, iar acum trimite în șomaj tehnic angajații din fabrica de producere a uleiului vegetal și de câteva luni solicită insistent permisiunea pentru importul de floarea-soarelui din Ucraina, sub pretextul că nu există materia primă suficientă. Asociația dispune de informația veridică că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materia primă”, a precizat Forța Fermierilor.

În acest context, Asociația a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare „să examineze rapid” stocurile de cereale și oleaginoase din țară

R. Moldova prelungește cu încă trei luni licențierea importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui
Grâul, porumbul și semințele de floarea-soarelui vor fi în continuare importate în în R. Moldova în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis prelungirea mecanismului cu încă trei luni, pentru a asigura…