Marina Tauber riscă să rămână fără imunitate parlamentară? Solicitarea Procuraturii Generale

Marina Tauber riscă să rămână fără imunitate parlamentară? Solicitarea Procuraturii Generale
Sursa foto: Parlamentul R. Moldova / Flickr

Deputata Marina Tauber ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat în cadrul ședinței plenare din 14 martie că Procuratura Generală (PG) a înaintat miercuri încă un demers în acest sens.

„Ieri a parvenit din partea Procuraturii R. Moldova un demers de cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber”, a menționat președintele Parlamentului.

Potrivit lui Grosu, demersul presupune următoarele:

1. Ridicarea imunității parlamentare deputatului în parlamentul R Moldova Marina Tauber.

2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea trimiterii cauzei penale nr. 2023960048 în instanța de judecată penală în privința deputatului în parlamentul R. Moldova Marina Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 303 alin. (3) din Codul Penal - amestecul în înfăptuirea justiției.

Demersul semnat de către procurorul general interimar Ion Munteanu a fost transmis Comisiei juridice numiri și imunități, care se va convoca joi, la ora 12:00.

Drept răspuns, Marina Tauber a anunțat că va susține un briefing în care va comenta solicitarea repetată a Procuraturii Generale, la ora 11:00.

„Se pare că lui Recean îi este foarte frică să vină în Parlament cu raportul său jalnic... Atât de mult se teme de noi ... Încât și pe procurorul general l-a luat cu sine. Ridicol! La ora 11:00 voi ieși la un briefing în Parlament cu privire la ridicarea imunității, deja nu mai țin minte a câta oară”, a scris Tauber.

Amintim că, pe 25 mai 2023, Ion Munteanu, a înaintat Parlamentului alte trei cereri de ridicare a imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber. Atunci, acesteia i-au fost aduse următoarele învinuiri:

  • acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, pe episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021;
  • acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022 – 01 mai 2023;
  • falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021

Anterior, în vara anului 2022, deputații au ridicat de două ori imunitatea Marinei Tauber, fapt care le-a permis procurorilor să o pună sub urmărire penală.

În conformitate cu prevederile constituționale, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea prealabilă a Parlamentului, după ascultarea sa.