Iohannis va convoca şedinţa CSAT: „Probabil” se va discuta și despre furnizarea unui sistem Patriot Ucrainei

Iohannis va convoca şedinţa CSAT: „Probabil” se va discuta și despre furnizarea unui sistem Patriot Ucrainei
Sursa foto: Administrația Prezidențială a României

Preşedintele Klaus Iohannis va convoca pe 20 iunie şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde, „probabil”, se va discuta inclusiv despre furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană pentru Kiev. Liderul de la Cotroceni a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, susținută în marja Summit-ului Formatului București 9 (B9), de la Riga.

„Problema este de actualitate, cu siguranţă. Voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, şedinţă unde, probabil, se va discuta şi această chestiune”, le-a răspuns Iohannis jurnaliștilor, fiind întrebat când va fi convocată şedinţa CSAT cu privire la furnizarea unui sistem Patriot Ucrainei şi dacă acest subiect mai este de actualitate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 7 mai, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden, la Washington, Klaus Iohannis a declarat că este deschis să discute despre furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană pentru Kiev, precizând că va trebui să dezbată subiectul cu CSAT, ca să vadă ce ar putea „primi în schimb” România.

„Evident, există, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine le poate oferi. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur, am fost întrebați și noi. [...] Și președintele Biden a adus asta în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluție”, declarase atunci președintele român, menționând că este vorba de un singur sistem Patriot.
Va livra sau nu România sisteme Patriot Ucrainei? Iohannis: „Sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni”
Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a reafirmat la Washington angajamentul României de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Președintele român a declarat că este deschis să discute despre furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană pentru Kiev, precizând că va trebui să dezbată sub…

Amintim că, la începutul anului curent, NATO a anunțat că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Potrivit publicației Defense România, Bucureștiul a achiziționat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Până la începutul lunii mai curent, patru dintre acestea au fost livrate, iar celelalte trei urmau să fie contractate. Așadar, negocierile pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot românesc vizează unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare.

România nu va trimite militari în Ucraina. Klaus Iohannis: „Este simplă discuția”
România nu va trimite militari în Ucraina. Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a precizat acest lucru în cadrul unor declarații de presă susținute la finalul vizitei în Parcul Naţional Piatra Craiului, din Zărnești, județul Brașov. Jurnalistă Digi24: — Pe lângă Franța, mulți lideri din alte ț…
Germania va furniza Kievului un sistem Patriot. Ursula von der Leyen a anunțat un nou ajutor al UE pentru Ucraina
Ucraina va primi din partea Germaniei cel de-al treilea sistem Patriot, IRIS-T, instalații Gepard, rachete și muniție în următoarele săptămâni. Anunțul a fost făcut de către Olaf Scholz, cancelarul german la o conferinţă internaţională la Berlin, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensk…