Germania va furniza Kievului un sistem Patriot. Ursula von der Leyen a anunțat un nou ajutor al UE pentru Ucraina

Germania va furniza Kievului un sistem Patriot. Ursula von der Leyen a anunțat un nou ajutor al UE pentru Ucraina
Sursa foto: AP

Ucraina va primi din partea Germaniei cel de-al treilea sistem Patriot, IRIS-T, instalații Gepard, rachete și muniție în următoarele săptămâni. Anunțul a fost făcut de către Olaf Scholz, cancelarul german la o conferinţă internaţională la Berlin, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie UNIAN.

„Armata ucraineană acum are nevoie urgent de muniții, arme, așa că în următoarele săptămâni și luni vom furniza Ucrainei al treilea sistem Patriot, o instalație IRIS-T, Gepard, rachete și muniție”, a spus Scholz.

Cancelarul a reamintit că, începând cu 24 februarie 2022, Germania a oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de 30 de miliarde de euro.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În cadrul aceleiași conferințe, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro în cadrul programului The Ukraine Facility. Fondurile vor fi alocate la sfârșitul acestei luni, potrivit presei din Ucraina.

Totodată, Urusla von der Leyen a spus că alte 1,5 miliarde de euro din activele rusești înghețate vor fi disponibile în iulie pentru a ajuta Ucraina. Potrivit acesteia, 90% din această sumă va fi cheltuită pentru arme, iar 10% pentru reconstrucție.