Va livra sau nu România sisteme Patriot Ucrainei? Iohannis: „Sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni”

Va livra sau nu România sisteme Patriot Ucrainei? Iohannis: „Sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni”
Imagine simbol. Sursa foto: Forțele Aeriene Române

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a reafirmat la Washington angajamentul României de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Președintele român a declarat că este deschis să discute despre furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană pentru Kiev, precizând că va trebui să dezbată subiectul cu Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), ca să vadă ce ar putea „primi în schimb” România.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine le poate oferi. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur, am fost întrebați și noi”, a declarat Klaus Iohannis pe 7 mai, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden.

În această ordine de idei, liderul de la Cotroceni a precizat că „este inacceptabil” ca România să rămână fără apărare antiaeriană.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Și președintele Biden a adus asta în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluție. Este vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul este funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a conchis Iohannis.

Amintim că, pe 3 ianuarie curent, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Potrivit publicației Defense România, Bucureștiul a achiziționat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Patru dintre acestea au fost livrate, unul fiind deja operațional, iar celelalte trei urmează să fie contractate următoarele trei. Așadar, negocierile pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot românesc vizează unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare.

Sistemele de apărare aeriană Patriot pot fi folosite pentru apărarea împotriva avioanelor, elicopterelor și rachetelor, interceptându-le la distanțe mari. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, NATO a desfășurat baterii de rachete Patriot pentru a-și proteja aliații de pe flancul său estic. Aliații NATO au livrat, de asemenea, sisteme Patriot Ucrainei și s-au angajat să consolideze în continuare apărarea Ucrainei.

Acord între mai multe state NATO, inclusiv România, pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot
Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri, 3 ianuarie, că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, printre care Germania, Olanda, România și Spania, cu un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot. Agenția de achiziții a NATO…