Important! Duminică este ultima zi în care cetățenii își pot cumpăra polița medicală la preț redus

Important! Duminică este ultima zi în care cetățenii își pot cumpăra polița medicală la preț redus
Sursa foto: IPN

Cetățenii care se asigură în mod individual mai au la dispoziție o zi și jumătate pentru a cumpăra polița medicală la preț redus. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) menționează că pe 30 și 31 martie cetățenii vor putea achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay – mpay.gov.md.

Persoanele care au întrebări cu referire la achitarea primei de asigurare pot apela, în zilele de 30 și 31 martie, serviciului telefonic Info CNAM, la numărul 0 800 99999, între orele 8:00 și 17:00.

31 martie inclusiv este ultima zi în care prima de asigurare medicală obligatorie poate fi achitată cu facilități. Astfel, cetățenii care se asigură de sine stătător plătesc de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Datele de contact ale subdiviziunilor de relații cu beneficiarii din cadrul agențiilor teritoriale ale CNAM:

 • AT Centru: mun. Chişinău, str. Vasile Lupu, 18, tel.: 022 59 28 22;
 • AT Nord: mun. Bălți, str. Sf. Nicolae, 5A, tel.: 0231 63 399;
 • AT Vest: mun. Ungheni, str. Romană, 27 A, tel.: 0236 22 736;
 • AT Est: or. Căușeni, str. Iu. Gagarin, 54, tel.: 0243 26 100;
 • AT Sud: mun. Cahul, str. Ştefan cel Mare, 16, tel.: 0299 22 915.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 ianuarie 2025.

Persoanele obligate să achite prima în sumă fixă în mod individual

Persoanele care nu sunt angajate și nici asigurate de Guvern sunt obligate să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului, beneficiind și de reduceri.

Categoriile de persoane care trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual:

 • Persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita 1.622 de lei.
 • Persoanele fizice care iau în arendă sau folosință terenuri cu destinație agricolă, pe bază de contract, cu excepția grădinilor și a loturilor pentru legumicultură vor achita 2028 de lei.
 • Fondatorii de întreprindere individuală sunt obligați să achite prima în sumă de 2028 de lei.
 • Titularii de patentă de întreprinzător vor achita și ei 2028 de lei.
 • Persoanele fizice neangajate care dau în arendă unități de transport, încăperi, utilaje și alte bunuri materiale, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor și loturilor pentru legumicultură - 2028 de lei.
 • Persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal - 2028 de lei.
 • Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajați și nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate și nu sunt asigurate de Guvern, care se află pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puțin 183 de zile pe an (2028 de lei).
 • Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel (2028 de lei).
 • Persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita 4056 de lei.
 • Sunt obligați să achite asigurarea medicală în sumă fixă până la 31 martie și: mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege. În cazul acestor categorii, prețul este de 4.056 de lei, în primele trei luni ale anului”.

În cazul în care persoana nu achită asigurarea medicală până pe data de 31 martie 2024, atunci aceasta va fi obligată să plătească valoarea integrală – 12 636 de lei, plus penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița medicală atunci când revin acasă și trec frontiera
Informația precum că moldovenii din diasporă vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera este falsă, anunță canalul guvernamental de Telegram „Prima Sursă”. Potrivit sursei citate, acest fals este promovat în spațiul public pentru a speria mold…