Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița medicală atunci când revin acasă și trec frontiera

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița medicală atunci când revin acasă și trec frontiera
Sursa foto: Europa Liberă

Informația precum că moldovenii din diasporă vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera este falsă, anunță canalul guvernamental de Telegram „Prima Sursă”. Potrivit sursei citate, acest fals este promovat în spațiul public pentru a speria moldovenii din diasporă.

„Atenție! Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera. De asemenea, moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile în Moldova timp de un an) NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare”, anunță Prima Sursă.

Pe 21 martie, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care introduce modificări la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Potrivit proiectului, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă, ce nu depășesc suprafața de 1-2 hectare și care nu au venituri înregistrate de la aceste terenuri, nu vor fi notificați cu privire la obligativitatea achitării primei de asigurare medicală. Potrivit Parlamentului, modificările au fost efectuate ca urmare a solicitărilor multiple venite din partea cetățenilor din diasporă, care dețin cote de teren agricol în R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Persoanele care nu sunt angajate și nici asigurate de Guvern sunt obligate să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului, beneficiind și de reduceri.

Categoriile de persoane care trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual:

  • Persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita 1.622 de lei.
  • Persoanele fizice care iau în arendă sau folosință terenuri cu destinație agricolă, pe bază de contract, cu excepția grădinilor și a loturilor pentru legumicultură vor achita 2028 de lei.
  • Fondatorii de întreprindere individuală sunt obligați să achite prima în sumă de 2028 de lei.
  • Titularii de patentă de întreprinzător vor achita și ei 2028 de lei.
  • Persoanele fizice neangajate care dau în arendă unități de transport, încăperi, utilaje și alte bunuri materiale, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor și loturilor pentru legumicultură - 2028 de lei.
  • Persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal - 2028 de lei.
  • Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajați și nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate și nu sunt asigurate de Guvern, care se află pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puțin 183 de zile pe an (2028 de lei).
  • Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel (2028 de lei).
  • Persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita 4056 de lei.
  • Sunt obligați să achite asigurarea medicală în sumă fixă până la 31 martie și: mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege. În cazul acestor categorii, prețul este de 4.056 de lei, în primele trei luni ale anului”.

În cazul în care persoana nu achită asigurarea medicală până pe data de 31 martie 2024, atunci aceasta va fi obligată să plătească valoarea integrală – 12 636 de lei, plus penalitate pentru fiecare zi de întârziere.