Igor Gorgan a fost suspendat din funcția pe care o deținea în cadrul Agenției ONU pentru Refugiați

Igor Gorgan a fost suspendat din funcția pe care o deținea în cadrul Agenției ONU pentru Refugiați
Igor Gorgan. Sursa foto: U.S. Army

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost suspendat din funcția de șef al securității al Agenției ONU pentru Refugiați în R. Moldova (UNHCR Moldova). Reprezentanta agenției, Monica Vazquez, a confirmat informația pentru TVR Moldova.

„UNHCR este foarte îngrijorată în legătură cu aceste alegații grave, pe care le abordăm cu maximă seriozitate. Am informat îndată Biroul nostru de Inspecție Generală (IGO) și a fost demarată o anchetă internă. Investigăm circumstanțele și plasăm membrul personalului vizat în concediu pe motive administrative, până la finalizarea anchetei”, a declarat Vazquez.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, pe 5 iunie, publicația The Insider a publicat o investigație în cadrul căreia anunța că a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu presupusul său curator din serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, Alexei Makarov.

Potrivit sursei citate, Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică internă din țara noastră și transmitea date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi transmis informații secrete Rusiei. Reacția Președinției
Publicația The Insider a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova Igor Gorgan cu colonelul Alexei Makarov, curatorul său din cadrul agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU). Potrivit surs…

La scurt timp după apariția investigației, reprezentanții Președinției au venit cu o reacție și au menționat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015 vor fi retrase, la fel ca și gradele militare.

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a confirmat veridicitatea informațiilor prezentate de publicația The Insider, în timp ce Ministerului Apărării a anunțat că specialiștii din cadrul instituției verifică și analizează informațiile.

„Informațiile sunt verificate și analizate”. Ministerul Apărării, despre investigația în care este vizat Igor Gorgan
Specialiștii din cadrul Ministerului Apărării, în cooperare cu alte instituții ale statului, verifică și analizează informațiile din investigația publicată astăzi de „The Insider”, în care se relatează că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, ar fi furnizat informații s…

Igor Gorgan a fost angajat în cadrul Statului Major până la finele anului 2021, când a fost demis de președinta Maia Sandu, care tocmai fusese învestită în funcție. Ulterior, în iulie 2023, acesta a fost angajat la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).