SIS, despre investigația publicată de The Insider: Datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor

SIS, despre investigația publicată de The Insider: Datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor
Colaj ziar.md.

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a venit cu o reacție, după investigația realizată de publicația The Insider despre faptul că fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi transmis informații secrete Rusiei. „Datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate”, a declarat instituția pentru TVR Moldova.

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea R. Moldova în spațiul său de influență. Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. (...) SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, a declarat SIS.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Publicația The Insider a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova Igor Gorgan cu colonelul Alexei Makarov, curatorul său din cadrul agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU).

Potrivit sursei, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din țara noastră și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Igor Gorgan a fost angajat în cadrul Statului Major până la sfârșitul anului 2021, atunci când noul președinte Maia Sandu l-a demis. Ulterior, în iulie 2023, acesta a fost angajat la ONU.

Fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi transmis informații secrete Rusiei. Reacția Președinției
Publicația The Insider a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova Igor Gorgan cu colonelul Alexei Makarov, curatorul său din cadrul agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU). Potrivit surs…