Fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi transmis informații secrete Rusiei. Reacția Președinției

Fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi transmis informații secrete Rusiei. Reacția Președinției
Sursa foto: theins.ru

Publicația The Insider a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova Igor Gorgan cu colonelul Alexei Makarov, curatorul său din cadrul agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU). Potrivit sursei, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din țara noastră și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să discute mai activ în aprilie 2022, după începerea războiului din Ucraina. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

GRU a fost deosebit de interesat de armele pe care le cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv R. Moldova.

„Ukroboronexport încearcă să cumpere din R. Moldova 6 Mig-29, care se află la Mărculești. Ei insistă foarte tare... Până când avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, i-a scris într-un mesaj Gorgan.

În aceeași zi, într-un alt mesaj acesta i-a spus că „trenurile cu combustibil merg de pe teritoriul R. Moldova, și anume din satul Etulia, până în Reni și că trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o ținta atacurilor”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit sursei, după demisia sa, în cadrul Ministerului Apărării din R. Moldova au rămas mai mulți angajați care îi furnizează informații secrete lui Gorgan. Mai multe detalii din investigație citiți AICI.

În legătură cu investigația apărută, reprezentanții Președinției au venit cu o reacție și au menționat că distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.

„(...) Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului R. Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a declarat presei, Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu.

Igor Gorgan a fost angajat în cadrul Statului Major până la sfârșitul anului 2021, atunci când noul președinte Maia Sandu l-a demis. Ulterior, în iulie 2023, acesta a fost angajat la ONU.