Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava: Parlamentul a ratificat acordul de împrumut

Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava: Parlamentul a ratificat acordul de împrumut
Sursa foto: Facebook/SA Energocom

ACTUALIZARE (26 aprilie 11:30) O linie electrică aeriană 400 kV va interconecta localitățile Bălți și Suceava. Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

ȘTIRE INIȚIALĂ (17 aprilie 12:58) Guvernul a aprobat miercuri, 17 aprilie, ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre R. Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit proiectului, în baza înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%. Totodată, alte 30,8 milioane de euro urmează a fi  contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut. Concomitent, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Executivul a aprobat Acordul de împrumut pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava
Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri semnarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza II”. În cadrul acestuia…