Executivul a aprobat Acordul de împrumut pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Executivul a aprobat Acordul de împrumut pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava
Imagine simbol. Sursa foto: Pexels

Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri semnarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza II”. În cadrul acestuia va fi realizată construcția unei noi linii electrice aeriene, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava.

De asemenea, la Bălți va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV, iar o altă componentă a finanțării va fi alocată pentru reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul R. Moldova. Cel din urmă obiectiv include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor din stațiile electrice.

„Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice”, precizează Ministerul Energiei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În baza înțelegerii cu BERD, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI), în baza unui Acord de împrumut.

Concomitent, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.

Potrivit Radio Europa Liberă Moldova, în decembrie 2023, ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, a declarat că linia Bălți-Suceava ar urma să fie finalizată în 2-3 ani.

Amintim că, acum șapte ani a fost lansat Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”, care viza construcția liniei electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău. Anterior, autoritățile au declarat că aceasta ar urma să fie construită până în 2025.