Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina s-a deschis în Elveţia

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina s-a deschis în Elveţia
Sursa foto: Telegram/Zelenskiy / Official

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, scrie Agerpres.

Şefi de stat şi de guvern, printre care și președinta Maia Sandu, reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată.

Aceştia urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris. Numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.

Conferinţa, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Elveţia, îşi propune în primul rând mobilizarea sprijinului internaţional pentru Ucraina - inclusiv din partea ţărilor aliate Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojieşi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea.

China nu va participa la conferinţa asupra păcii în Ucraina dacă Rusia nu este invitată
China a anunţat vineri că în lipsa unei invitaţii adresate şi Rusiei, nu va participa la summitul pentru pace în Ucraina, o conferinţă prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii iunie în Elveţia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat refuzul Chinei de a lua parte la confer…
Vladimir Putin a anunţat condițiile pentru negocieri de pace cu Ucraina
Ucraina trebuie să-și retragă trupele din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie pentru a începe negocierile cu Federația Rusă, a declarat președintele Vladimir Putin, scrie ria.ru. „De îndată ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de decizie și începe o retragere reală a trupelor din ace…
Ucraina respinge condiţiile lui Vladimir Putin pentru negocieri de pace
Ucraina a respins condiţiile anunțate vineri, 14 iunie, de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru negocierile de pace, printre care retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO. „Nu există n…