Maia Sandu pleacă mâine în Elveția. Șefa statului va participa la Summitul de pace pentru Ucraina

Maia Sandu pleacă mâine în Elveția. Șefa statului va participa la Summitul de pace pentru Ucraina
Maia Sandu și Volodimir Zelenski la summitul CPE de la Bulboaca. Sursa foto: Ludovic Marin / Agence France-Presse

Președinta Maia Sandu pleacă mâine în Elveția, pentru a participa la Summitul de pace pentru Ucraina. Reuniunea se va desfășura timp de două zile, în perioada 15-16 iunie, la hotelul de lux Bürgenstock, situat în apropiere de orașul Lucerna, în Alpii din partea centrală a Elveţiei.

Potrivit administrației prezidențiale, Maia Sandu va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, pentru „a aprofunda dialogul politic și legăturile economice”, precum și pentru a „avansa procesul de aderare la Uniunea Europeană”.

Șefa statului și-a confirmat participarea încă pe 9 mai, numărându-se printre primii lideri care au dat curs invitației.

Elveția va găzdui la mijlocul lunii iunie o conferință asupra păcii din Ucraina. Locația summitului
Guvernul elvețian va găzdui în luna iunie o conferință de două zile, cu scopul de a obține pacea în Ucraina. Miercuri, autoritățile de la Berna au anunțat că summitul pentru pace se va desfășura în perioada 15-16 iunie, la hotelul de lux Bürgenstock, situat în apropiere de orașul Lucerna, în

Scopul conferinței constă în crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare și durabilă în Ucraina, precum și a unei „foi concrete de parcurs pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe de o parte, Ucraina dorește ca la finalul reuniunii să fie adoptate documente care ar pune presiune pe Rusia, pentru ca Moscova să oprească războiul. Pe de altă parte, Kremlinul califică drept inutilă şi lipsită de sens conferința de pace organizată în lipsa sa.

Peste o sută de țări și organizații au confirmat participarea la „Summitul de Pace” din Elveția
Până în prezent 107 țări și organizații de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace”, care va fi găzduit de Elveția, în perioada 15 - 16 iunie. Summitul este organizat la inițiativa Ucrainei și are drept scop obținerea unui sprijin internațional cât mai amplu pentru formu…

Anterior, Europa Liberă notase că organizatorii au trimis invitații în 160 de țări și mizează pe prezența a 90 de lideri. Sursa citată preciza că la eveniment va participa cancelarul german Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, vicepreședinta SUA - Kamala Harris, premierul canadian Justin Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și mulți alții.

Potrivit Associated Press, lista finală ar urma să fie publicată vineri. Deocamdată, câteva puteri regionale precum Turcia, Africa de Sud și Brazilia nu și-au confirmat participarea.

China nu va participa la conferinţa asupra păcii în Ucraina dacă Rusia nu este invitată
China a anunţat vineri că în lipsa unei invitaţii adresate şi Rusiei, nu va participa la summitul pentru pace în Ucraina, o conferinţă prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii iunie în Elveţia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat refuzul Chinei de a lua parte la confer…

India a anunțat că va expedia reprezentanți, fără a preciza de ce nivel. Între timp, Brazilia și China au avertizat că nu vor participa la summit în cazul în care Rusia nu va fi la masa de discuții.

La coordonarea evenimentului a contribuit și Ucraina, președintele Volodimir Zelenski urmând să participe la conferință.