Elveția va găzdui la mijlocul lunii iunie o conferință asupra păcii din Ucraina. Locația summitului

Elveția va găzdui la mijlocul lunii iunie o conferință asupra păcii din Ucraina. Locația summitului
Sursa foto: burgenstockresort.com

Guvernul elvețian va găzdui în luna iunie o conferință de două zile, cu scopul de a obține pacea în Ucraina. Miercuri, autoritățile de la Berna au anunțat că summitul pentru pace se va desfășura în perioada 15-16 iunie, la hotelul de lux Bürgenstock, situat în apropiere de orașul Lucerna, în Alpii din partea centrală a Elveţiei, transmite The Guardian.

Elveția a declarat în ianuarie că va găzdui un summit de pace la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și de atunci a purtat discuții cu UE, statele membre G7 și țări precum China și India pentru a le obține sprijinul.

În prezent, există suficient sprijin internațional pentru o conferință la nivel înalt pentru lansarea procesului de pace”, se arată într-un comunicat al Consiliului Federal al Eleveției, citat de The Guardian.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Scopul conferinței constă în crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare și durabilă în Ucraina, precum și „o foaie de parcurs concretă pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

În timp ce Moscova susține că nu este împotriva negocierilor pentru încheierea războiului, oficialii ruși au declarat că nu vor participa la discuțiile din Elveția, țară pe care o acuză de faptul că a renunțat la neutralitatea în privința conflictului armat.

Federația Rusă, care a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022, a declarat că inițiativa elvețiană este inutilă fără participarea Moscovei.

Deși autoritățile elvețiene încă nu au dezvăluit lista completă a statelor care vor lua parte la summit, se presupune că vor participa între 80 și 100 de țări.