Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în iunie

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în iunie
Imagine simbol. Sursa foto: EUBAM / Facebook

Comisia Europeană intenționează să recomande începerea negocierilor privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Acest lucru este raportat de ziarul Financial Times, care citează trei surse familiarizate cu subiectul în cauză.

Potrivit sursei citate, astăzi, 7 iunie, Bruxelles-ul ar urma să anunțe că Ucraina deja îndeplinește criteriile neîndeplinite anterior, inclusiv măsuri anticorupție, restricții privind lobby-ul politic, regulile de declarare a averilor funcționarilor publici și protecția limbilor minorităţilor naţionale.

Financial Times scrie că, în acest fel, Comisia Europeană dorește să exprime, în primul rând, sprijinul pentru Ucraina și să înceapă negocierile cu Kievul înainte ca Ungaria să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie curent.

Budapesta s-a opus în repetate rânduri aderării Ucrainei la UE, însă nu are obiecții împotriva aderării R. Moldova. Potrivit FT, se preconizează că Ungaria să împotrivească începerii negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, invocând în special situația ce ține de respectarea drepturilor minorității maghiare.

Anterior, Politico Europe nota că Uniunea Europeană intenționează să demareze negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE pe 25 iunie. Aceeași dată se regăsește în materialul FT, care precizează că Belgia, care deține în prezent președinția UE, dorește să organizeze prima rundă de negocieri pe 25 iunie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La începutul lunii mai, surse diplomatice au declarat pentru Europa Liberă că R. Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămâna din luna iunie.

Atunci, mai mulți diplomați din UE și-au exprimat sub condiția anonimatului încrederea că o așa-numită „conferință-ceremonie interguvernamentală” se va ține la Bruxelles în ultima săptămână din iunie, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria. Aceiași diplomați au spus că așa-numitele „cadre ale negocierilor” vor fi adoptate pentru ambele țări de statele membre din UE în același timp.

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.

Un grup de 11 state din UE cer adoptarea cadrelor de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova
Un grup de 11 din cele 27 de state membre ale UE au cerut miercuri preşedinţiei belgiene a Consiliului UE să adopte încă de luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE, pentru a putea fi convocate conferinţele interguvernamentale cu cele două ţări la sfârşitul
UE intenționează să înceapă negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei pe 25 iunie - Politico
Uniunea Europeană intenționează să demareze negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE pe 25 iunie. Acest lucru este raportat de publicația Politico Europe, care face trimitere la informațiile furnizate de către cinci diplomați europeni. Potrivit sursei citate, statele UE au…